Wykonanie
Przepis z małymi zmianami z tej strony.Składniki:ciasto
kakaowe3/4 szklanki
oleju1/2 szklanki
wody3/4 szlanki
cukru5 łyżek
kakaoWszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować do rozpuszczenia
cukru i ostudzić.5
jajek1/2 szklanki
cukru1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo
cukier. Następnie dodać
żółtka i ubic do otrzymania kremowej pianki. Wlać przestudzoną masę
kakaową i wymieszać na
wlnych obrotach miksera do połączenia się składników. Dodać
mąkę wymieszaną wcześniej z
sodą i proszkiem-delikatnie wymieszać do połączenia składników. Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu przeciąć na 2 blaty.masa z
serka kremowego200 g
masła500 g
serka kremowego, np. kanapkowy (u mnie President
twaróg delikatny naturalny)5 łyżek
cukru pudruWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z
cukrem na puszysty, jasny krem. Stopniowo dodawać
serek.
krem śmietankowy400 ml
śmietany kremówki 30%2 łyżki
cukru pudru250 g
serka mascarponeŚmietana i
mascarpone powinny być schłodzone.
Śmietanę i
mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać
cukier. Nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył (tylko do otrzymania odpowiedniej gęstości).nasączenieokoło 1/4 szklanki kompotu np
wiśniowego lub zimna,posłodzona
herbata owocowa (mozna dodać
likier)Nasączenie nie jest konieczne- ciasto jest wilgotne.dodatkowookoło 600 g
dżemu z czarnej porzeczki1 tabliczka
czekoladywykonanieNa paterze umieścić jeden blat
kakaowy, delikatnie nasączyć i posmarować połową
dżemu z czarnej porzeczki. Na
dżem wyłożyć masę z
serka kremowego i wyrównać. Przykryc drugim blatem
kakaowym, nasączyć i posmarować pozostałym
dżemem. Na wierzch wyłożyć
krem śmietankowy i wyrównać. Posypać startą
czekoladą, schłodzić.Smacznego! :)