Wykonanie
Powielane milion
razy na milionach blogów- dzisiaj powielone i przeze mnie. Ale wiecie o czym to świadczy- o tym, że to ciasto to petarda! Strzał w deserową dziesiątkę. Ładnie się prezentuje, bosko smakuje, będzie
hitem niejednego przyjęcia- u nas już jest.A najlepiej na potrzeby tego ciasta i im podobnych zaopatrujmy się w
krajowe porzeczki i produkujmy domowe
dżemy!
Porzeczkowiec(Źródło)Składniki na
kakaowe blaty:3/4 szklanki
oleju rzepakowegopół szklanki
wody1 szklanka
cukru5 łyżek
kakao (płaskich)Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się
cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.Po wystudzeniu:5
jajek,
białka i
żółtka oddzielniepół szklanki drobnego
cukru do wypieków1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek,
sodę - przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie
żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.
Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić
ostrym nożem na 2 blaty
kakaowe.Krem z
serka kremowego:200 g
masła500 g
serka kremowego5 łyżek
cukru pudruWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z
cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać
serek, porcjami, cały czas miksując.Ponadto:1,5 słoiczka
dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik około 450 g)
Krem śmietankowy:500 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
cukru pudru4 pełne łyżki
serka mascarponeŚmietana kremówka i
serek mascarpone powinny być schłodzone.
Śmietanę i
mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając
cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć.Nasączenie:pół szklanki
likieru Cassis (z
czarnej porzeczki)- u mnie godnie zastąpiła go Lubelska porzeczkówka1/4 szklanki
wodyWymieszać.Uwaga: nasączenie nie jest konieczne, ciasto mimo to jest wilgotne.Dodatkowo:50 g
czekolady mlecznej lub gorzkiejWykonanieNa tacy ułożyć jeden z blatów
kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z
likierem. Blat posmarować połową
dżemu z czarnej porzeczki. Na
dżem wyłożyć masę z
serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem
kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu i posmarować pozostałym
dżemem. Na wierzch wyłożyć
krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch starkować
czekoladę. Schłodzić.Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty i podawać.Przechowywać w lodówce.