ßßß
Dobry, porządny kawałek ciasta tortowego w rozmiarze familijnym ;-). Wilgotne, kakaowe blaty nasączone likierem Cassis, kremowa masa maślana i śmietankowa oraz smak czarnej porzeczki... Słodko - kwaśne ciasto, które posmakuje chyba większości. Nie ma za co go nie kochać, a na dokładkę porcja jest tak duża, podzielna, że wystarczy na imprezę urodzinową :-). Edyta, bardzo dziękuję za nadesłanie przepisu!Przypominam, że 1 szklanka na MW to zawsze 250 ml a 1 łyżka ma pojemność 15 ml.Składniki na kakaowe blaty:3/4 szklanki oleju rzepakowegopół szklanki wody1 szklanka cukru5 łyżek kakao (płaskich)Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.Po wystudzeniu:5 jajek, białka i żółtka oddzielniepół szklanki drobnego cukru do wypieków1,5 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.Krem z serka kremowego:200 g masła500 g serka kremowego*5 łyżek cukru pudruWszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując.Ponadto:1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik około 450 g)Krem śmietankowy:500 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki cukru pudru4 pełne łyżki serka mascarpone (w oryginalnym przepisie zamiast tego składnika 2 śmietan-fixy)Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć.Nasączenie:pół szklanki likieru Cassis (z czarnej porzeczki)1/4 szklanki wodyWymieszać.Uwaga: nasączenie nie jest konieczne, ciasto mimo to jest wilgotne.Dodatkowo:50 g czekolady mlecznej lub gorzkiejWykonanieNa tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z likierem. Blat posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch starkować czekoladę. Schłodzić.Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty i podawać.Przechowywać w lodówce.* Najlepiej użyć naturalnego serka kremowego np. kanapkowego. Można również użyć zmielonego twarogu do serników, jednak masa może wyjść dość ścisła. Użyłam serka kremowego philadelphia dodając do masy odrobinę więcej cukru.Smacznego :-).
