Wykonanie
Jak leniwa niedziela, to tylko przy
kawie i kawałku tego nieziemskiego ciasta.
Kakaowy biszkopt, domowej roboty
dżem truskawkowy, masa z
serków kremowych, kolejny
biszkopt, jeszcze więcej
dżemu i
bita śmietana. A wszystko udekorowane świeżymi
truskawkami.Nic, tylko umierać z roszkoszy :)
/przepis pochodzi z www.mojewypieki.com z moimi modyfikacjami/
Kakaowy biszkopt:3/4 szklanki
oleju rzepakowegopół szklanki
wodyszklanka
cukru5 płaskich łyżek
kakao5
jajek -
białka i
żółtka oddzielniepół szklanki drobnego
cukru1,5 szklanki
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
sody oczyszczonejSkładniki umieścić w rondelku i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się
cukru, następnie wystudzić do temperatury pokojowej.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiać
mąkę,
sodę i
proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce
cukru, cały czas ubijając. Dodać
żółtka i miksować do uzyskania kremowej pianki. Wlać ostudzoną mieszankę i delikatnie połączyć z resztą składników szpatułką.Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać.Dno formy (u mnie prostokątna tortownica, 35x25) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wyrównać. Piec ok. 45 minut w 180C. Po całkowitym wystudzeniu wyjąć ciasto z formy i przekroić na dwa blaty.Masa z
serka kremowego:200g
masła (min. 82% tłuszczu)500g
serka kremowego (użyłam 400g Presidenta i 100g
serka Delikate)5 łyżek
cukru pudru (dodałam troszeczkę więcej)Składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodawać
serek porcjami, cały czas miksując.
Dżem truskawkowy:2kg
truskawek (wg mnie powinno być ich jeszcze troszkę więcej)
cukier do smaku (ja preferuję mniej słodkie
dżemy, więc użyłam tylko kilku łyżek)sok z jednej
cytryny... lub 1,5 słoiczka
dżemu z
truskawek,
porzeczek lub innych, ulubionych
owoców :)
Truskawki odszypułkować, przekroić na połówki, przełożyć do garnuszka. Zasypać
cukrem i
sokiem z cytryny, gotować tak długo, aż masa osiągnie konsystencję
dżemu (u mnie niecałą godzinkę). Wystudzić.
Bita śmietana:500ml
śmietanki 36%2 łyżki
cukru pudru4 pełne łyżki
mascarpone lub 2
śmietan-fixySchłodzoną
śmietankę i
mascarpone ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając
cukier puder.Dodatkowo:
mleczna lub gorzka czekolada/świeże
truskawki lub dowolne
owoce do dekoracjiJeden z blatów położyć na tacy (ja składałam swoje w tortownicy, przez co wszystkie warstwy były na swoim miejscu :)), posmarować połową
dżemu, wyłożyć masę z
serków kremowych. Przykryć kolejnym blatem, posmarować resztą
dżemu i wyłożyć
bitą śmietanę. Udekorować
truskawkami,
czekoladą, wszystkim, czym dusza zapragnie, porządnie schłodzić i jeść następnego dnia!Bon appetit! i małe uaktualnienie z końca sierpnia 2015: