ßßß
/przepis pochodzi z www.mojewypieki.com z moimi modyfikacjami/Kakaowy biszkopt:3/4 szklanki oleju rzepakowegopół szklanki wodyszklanka cukru5 płaskich łyżek kakao5 jajek - białka i żółtka oddzielniepół szklanki drobnego cukru1,5 szklanki mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka sody oczyszczonejSkładniki umieścić w rondelku i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie wystudzić do temperatury pokojowej.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru, cały czas ubijając. Dodać żółtka i miksować do uzyskania kremowej pianki. Wlać ostudzoną mieszankę i delikatnie połączyć z resztą składników szpatułką.Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać.Dno formy (u mnie prostokątna tortownica, 35x25) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wyrównać. Piec ok. 45 minut w 180C. Po całkowitym wystudzeniu wyjąć ciasto z formy i przekroić na dwa blaty.Masa z serka kremowego:200g masła (min. 82% tłuszczu)500g serka kremowego (użyłam 400g Presidenta i 100g serka Delikate)5 łyżek cukru pudru (dodałam troszeczkę więcej)Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać serek porcjami, cały czas miksując.Dżem truskawkowy:2kg truskawek (wg mnie powinno być ich jeszcze troszkę więcej)cukier do smaku (ja preferuję mniej słodkie dżemy, więc użyłam tylko kilku łyżek)sok z jednej cytryny... lub 1,5 słoiczka dżemu z truskawek, porzeczek lub innych, ulubionych owoców :)Truskawki odszypułkować, przekroić na połówki, przełożyć do garnuszka. Zasypać cukrem i sokiem z cytryny, gotować tak długo, aż masa osiągnie konsystencję dżemu (u mnie niecałą godzinkę). Wystudzić.Bita śmietana:500ml śmietanki 36%2 łyżki cukru pudru4 pełne łyżki mascarpone lub 2 śmietan-fixySchłodzoną śmietankę i mascarpone ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder.Dodatkowo:mleczna lub gorzka czekolada/świeże truskawki lub dowolne owoce do dekoracjiJeden z blatów położyć na tacy (ja składałam swoje w tortownicy, przez co wszystkie warstwy były na swoim miejscu :)), posmarować połową dżemu, wyłożyć masę z serków kremowych. Przykryć kolejnym blatem, posmarować resztą dżemu i wyłożyć bitą śmietanę. Udekorować truskawkami, czekoladą, wszystkim, czym dusza zapragnie, porządnie schłodzić i jeść następnego dnia!Bon appetit! i małe uaktualnienie z końca sierpnia 2015: