Wykonanie
W ostatni weekend przygotowałam do
kawy pyszne ciasto o nazwie Porzeczkowiec. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Często przeglądam inne blogi w poszukiwaniu inspiracji na ciasto bądź obiad. Ciasto Doroty już od dawna miałam na oku. Uwielbiam
porzeczki oraz wilgotne i niezbyt słodkie ciasta. Porzeczkowiec okazał się strzałem w dziesiątkę. Wilgotne,
kakaowe blaty nasączone
likierem Cassis i
porzeczkowym dżemem, przełożone
serową masą i
bitą śmietaną, po prostu niebo w gębie. Długość przepisu może przerażać, ale wierzcie mi robi się je dość sprawnie i szybko. Według mnie ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, wówczas bardzo dobrze się kroi.Składniki, blacha 25 x 35 cm:Ciasto:3/4 szklanki
oleju rzepakowegopół szklanki
wody1 szklanka
cukru5 łyżek
kakao (płaskich)5
jajek,
białka i
żółtka oddzielniepół szklanki drobnego
cukru do wypieków1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejKrem
serowy:200 g
masła500 g
serka kremowego np. Philadelphia5 łyżek
cukru pudruBita śmietana:500 ml
śmietany kremówki 36%3 łyżki
cukru pudru4 pełne łyżki
serka mascarpone2
śmietan-fixyPonadto:pół szklanki
likieru Cassis (z
czarnej porzeczki)1/4 szklanki
wody1,5 słoiczka
dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik około 450 g)1/2 tabliczki
gorzkiej czekoladyWykonanie:Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się
cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek,
sodę – przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie
żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.
Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić
ostrym nożem na 2 blaty
kakaowe.Krem
serowy: Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z
cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać
serek, porcjami, cały czas miksując.
Bita śmietana:
Śmietana kremówka i
serek mascarpone powinny być schłodzone.
Śmietanę i
mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając
cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć. Na sam koniec dodać
śmietan fix i ubijać chwilę na wolnych obrotach.Przełożenie: Na tacy ułożyć jeden z blatów
kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z
likierem (
likier wymieszany z
wodą). Blat posmarować połową
dżemu z czarnej porzeczki. Na
dżem wyłożyć masę z
serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem
kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu i posmarować pozostałym
dżemem. Na wierzch wyłożyć
bitą śmietanę, wyrównać. Na wierzch starkować
czekoladę. Schłodzić. Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty i podawać. Przechowywać w lodówce.