ßßß
W ostatni weekend przygotowałam do kawy pyszne ciasto o nazwie Porzeczkowiec. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Często przeglądam inne blogi w poszukiwaniu inspiracji na ciasto bądź obiad. Ciasto Doroty już od dawna miałam na oku. Uwielbiam porzeczki oraz wilgotne i niezbyt słodkie ciasta. Porzeczkowiec okazał się strzałem w dziesiątkę. Wilgotne, kakaowe blaty nasączone likierem Cassis i porzeczkowym dżemem, przełożone serową masą i bitą śmietaną, po prostu niebo w gębie. Długość przepisu może przerażać, ale wierzcie mi robi się je dość sprawnie i szybko. Według mnie ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, wówczas bardzo dobrze się kroi.Składniki, blacha 25 x 35 cm:Ciasto:3/4 szklanki oleju rzepakowegopół szklanki wody1 szklanka cukru5 łyżek kakao (płaskich)5 jajek, białka i żółtka oddzielniepół szklanki drobnego cukru do wypieków1,5 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejKrem serowy:200 g masła500 g serka kremowego np. Philadelphia5 łyżek cukru pudruBita śmietana:500 ml śmietany kremówki 36%3 łyżki cukru pudru4 pełne łyżki serka mascarpone2 śmietan-fixyPonadto:pół szklanki likieru Cassis (z czarnej porzeczki)1/4 szklanki wody1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik około 450 g)1/2 tabliczki gorzkiej czekoladyWykonanie:Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę – przesiać i odłożyć.Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.Krem serowy: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując.Bita śmietana: Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć. Na sam koniec dodać śmietan fix i ubijać chwilę na wolnych obrotach.Przełożenie: Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z likierem ( likier wymieszany z wodą). Blat posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać. Na wierzch starkować czekoladę. Schłodzić. Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty i podawać. Przechowywać w lodówce.



