ßßß Cookit - przepis na Słonecznikowiec

Słonecznikowiec

nazwa

Wykonanie

Jest przepyszny, ale to taka bomba kaloryczna, że przygotowuję go, tylko wtedy, kiedy mam okazję obczęstować nim większą liczbę osób. A zestawienie chrupiącego słonecznika, kajmaku i czekolady jest tak udane, że wykorzystałam już w kilku innych słodkościach, o czym wkrótce...
* Na zdjęciach ciasto z połowy porcji, upieczone w tortownicy o średnicy 21 cm (obfotografowane na szybko przed rozdaniem zainteresowanym ;)).
źródło przepisu: mojewypieki.com
(podaję ze swoimi zmianami)
składniki na kakaowe blaty
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki wody
szklanka cukru
3 łyżki kakao (płaskie)
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 1/2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Olej, wodę, szklankę cukru i kakao umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.
Piec przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
chrupiący słonecznik
250 g łuskanego słonecznika
70 g masła
8 łyżek cukru
4 łyżki mleka
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać, zagotować.
Dużą blachę wyłożyć matą teflonową lub silikonową (ja piekę po prostu na papierze do pieczenia), wylać zagotowaną mieszankę.
Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni lub do złotego koloru.
//Uwaga: nie piec zbyt długo, przypalony słonecznik będzie gorzki.//
Wystudzić, następnie taflę słonecznikową pokruszyć na drobne kawałki (ręcznie lub w malakserze).
masa kremowa
200 g masła
ok. 600 g masy kajmakowej
pokruszony chrupiący słonecznik, całość z przepisu powyżej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło z masą kajmakową na gładką masę. Dodać pokruszony słonecznik i zmiksować.
dodatkowo do nasączenia
1/4 szklanki likieru kawowego
1/4 szklanki wody
Składniki wymieszać.
//Uwaga: nasączenie można pominąć.//
polewa z czekolady
200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
150 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
Kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.
Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z likierem. Na blat wyłożyć kremową masę kajmakową, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić. Schłodzić.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/10/Slonecznikowiec.html