ßßß
źródło przepisu: mojewypieki.com(podaję ze swoimi zmianami)składniki na kakaowe blaty3/4 szklanki oleju rzepakowego1/2 szklanki wodyszklanka cukru3 łyżki kakao (płaskie)5 jajek, białka i żółtka oddzielnie1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków1 1/2 szklanki mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Olej, wodę, szklankę cukru i kakao umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.Piec przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wystudzić w uchylonym piekarniku.Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.chrupiący słonecznik250 g łuskanego słonecznika70 g masła8 łyżek cukru4 łyżki mlekaWszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać, zagotować.Dużą blachę wyłożyć matą teflonową lub silikonową (ja piekę po prostu na papierze do pieczenia), wylać zagotowaną mieszankę.Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni lub do złotego koloru.//Uwaga: nie piec zbyt długo, przypalony słonecznik będzie gorzki.//Wystudzić, następnie taflę słonecznikową pokruszyć na drobne kawałki (ręcznie lub w malakserze).masa kremowa200 g masłaok. 600 g masy kajmakowejpokruszony chrupiący słonecznik, całość z przepisu powyżejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć masło z masą kajmakową na gładką masę. Dodać pokruszony słonecznik i zmiksować.dodatkowo do nasączenia1/4 szklanki likieru kawowego1/4 szklanki wodySkładniki wymieszać.//Uwaga: nasączenie można pominąć.//polewa z czekolady200 g gorzkiej czekolady, posiekanej150 ml śmietany kremówki 30 lub 36%Kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z likierem. Na blat wyłożyć kremową masę kajmakową, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić. Schłodzić.Ciasto przechowywać w lodówce.Smacznego!