Wykonanie
Jest przepyszny, ale to taka bomba kaloryczna, że przygotowuję go, tylko wtedy, kiedy mam okazję obczęstować nim większą liczbę osób. A zestawienie chrupiącego
słonecznika, kajmaku i
czekolady jest tak udane, że wykorzystałam już w kilku innych słodkościach, o czym wkrótce...* Na zdjęciach ciasto z połowy porcji, upieczone w tortownicy o średnicy 21 cm (obfotografowane na szybko przed rozdaniem zainteresowanym ;)).
źródło przepisu: mojewypieki.com(podaję ze swoimi zmianami)składniki na
kakaowe blaty3/4 szklanki
oleju rzepakowego1/2 szklanki
wodyszklanka
cukru3 łyżki
kakao (płaskie)5
jajek,
białka i
żółtka oddzielnie1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 1/2 szklanki
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Olej,
wodę, szklankę
cukru i
kakao umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się
cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Mąkę, proszek,
sodę - przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie
żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.
Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.Piec przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wystudzić w uchylonym piekarniku.Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić
ostrym nożem na 2 blaty
kakaowe.chrupiący
słonecznik250 g łuskanego
słonecznika70 g
masła8 łyżek
cukru4 łyżki
mlekaWszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać, zagotować.Dużą blachę wyłożyć matą teflonową lub silikonową (ja piekę po prostu na papierze do pieczenia), wylać zagotowaną mieszankę.Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni lub do złotego koloru.//Uwaga: nie piec zbyt długo, przypalony
słonecznik będzie gorzki.//Wystudzić, następnie taflę
słonecznikową pokruszyć na drobne kawałki (ręcznie lub w malakserze).masa kremowa200 g
masłaok. 600 g masy kajmakowejpokruszony chrupiący
słonecznik, całość z przepisu powyżejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć
masło z masą kajmakową na gładką masę. Dodać pokruszony
słonecznik i zmiksować.dodatkowo do nasączenia1/4 szklanki
likieru kawowego1/4 szklanki
wodySkładniki wymieszać.//Uwaga: nasączenie można pominąć.//polewa z
czekolady200 g
gorzkiej czekolady, posiekanej150 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%Kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.Na tacy ułożyć jeden z blatów
kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z
likierem. Na blat wyłożyć kremową masę kajmakową, wyrównać. Przykryć drugim blatem
kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wylać
polewę czekoladową, równo rozprowadzić. Schłodzić.Ciasto przechowywać w lodówce.Smacznego!