ßßß
Kolejny przekładaniec :-). Bardzo nam posmakował, idealne ciasto na weekend. Chrupiący słonecznik w karmelu, kajmakowa masa i czekolada :-). Ciasto bardzo podzielne, spore, pięknie prezentujące się na stole. Wilgotne i nie przesłodzone. Najistotniejszy w przepisie jest oczywiście sam dodatek słonecznika, który nadaje ciastu tej niezwykłości :-). Za przepis (który zmodyfikowałam) bardzo dziękuję Edycie.Składniki na kakaowe blaty:3/4 szklanki oleju rzepakowegopół szklanki wody1 szklanka cukru3 łyżki kakao (płaskie)Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.Po wystudzeniu:5 jajek, białka i żółtka oddzielniepół szklanki drobnego cukru do wypieków1,5 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.Chrupiący słonecznik:250 g łuskanego słonecznika70 g masła8 łyżek cukru4 łyżki mlekaWszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać, zagotować.Dużą blachę wyłożyć matą teflonową lub silikonową (próbowałam z papierem do pieczenia, ale odklejenie z niego masy słonecznikowej jest bardzo trudne!), wylać zagotowaną mieszankę i piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru.Uwaga: nie piec zbyt długo, przypalony słonecznik będzie gorzki.Wystudzić, następnie taflę słonecznikową pokruszyć na drobne kawałki (ręcznie lub w malakserze).Masa kremowa:200 g masła1 , 5 puszki masy kajmakowej z puszki (uwaga: waga jednej puszki 400 g)pokruszony chrupiacy słonecznik, całość z przepisu powyżejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć masło z masą kajamakową na gładką masę. Dodać pokruszony słonecznik i zmiksować.Dodatkowo do nasączenia:1/4 szklanki likieru kawowego1/4 szklanki wodySkładniki wymieszać.Uwaga: nasączenie można pominąć.Polewa z czekolady:100 g gorzkiej czekolady, posiekanej100 g czekolady mlecznej, posiekanej150 ml śmietany kremówki 30 lub 36%Kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.Wykonanie:Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z likierem. Na blat wyłożyć kremową masę kajmakową, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić. Schłodzić.Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty, udekorować kajmakowym kremem śmietankowym i podawać.Kajmakowy krem śmietankowy:150 ml śmietany kremówki 36%100 g masy kajmakowej z puszkiWszystkie składniki powinny być schłodzone.Śmietanę kremówkę ubić do otrzymania gęstej pianki. Dodać masę kajmakową z puszki i ubić, do połączenia.Ciasto przechowywać w lodówce.Smacznego :-).


