Wykonanie
Kolejny przekładaniec :-). Bardzo nam posmakował, idealne ciasto na weekend. Chrupiący
słonecznik w karmelu, kajmakowa masa i
czekolada :-). Ciasto bardzo podzielne, spore, pięknie prezentujące się na
stole. Wilgotne i nie przesłodzone. Najistotniejszy w przepisie jest oczywiście sam dodatek
słonecznika, który nadaje ciastu tej niezwykłości :-). Za przepis (który zmodyfikowałam) bardzo dziękuję Edycie.Składniki na
kakaowe blaty:3/4 szklanki
oleju rzepakowegopół szklanki
wody1 szklanka
cukru3 łyżki
kakao (płaskie)Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się
cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.Po wystudzeniu:5
jajek,
białka i
żółtka oddzielniepół szklanki drobnego
cukru do wypieków1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek,
sodę - przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie
żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.
Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić
ostrym nożem na 2 blaty
kakaowe.Chrupiący
słonecznik:250 g łuskanego
słonecznika70 g
masła8 łyżek
cukru4 łyżki
mlekaWszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać, zagotować.Dużą blachę wyłożyć matą teflonową lub silikonową (próbowałam z papierem do pieczenia, ale odklejenie z niego masy słonecznikowej jest bardzo trudne!), wylać zagotowaną mieszankę i piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru.Uwaga: nie piec zbyt długo, przypalony
słonecznik będzie gorzki.Wystudzić, następnie taflę
słonecznikową pokruszyć na drobne kawałki (ręcznie lub w malakserze).Masa kremowa:200 g
masła1 , 5 puszki masy kajmakowej z puszki (uwaga: waga jednej puszki 400 g)pokruszony chrupiacy
słonecznik, całość z przepisu powyżejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć
masło z masą kajamakową na gładką masę. Dodać pokruszony
słonecznik i zmiksować.Dodatkowo do nasączenia:1/4 szklanki
likieru kawowego1/4 szklanki
wodySkładniki wymieszać.Uwaga: nasączenie można pominąć.Polewa z
czekolady:100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej100 g
czekolady mlecznej, posiekanej150 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%Kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.Wykonanie:Na tacy ułożyć jeden z blatów
kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z
likierem. Na blat wyłożyć kremową masę kajmakową, wyrównać. Przykryć drugim blatem
kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wylać
polewę czekoladową, równo rozprowadzić. Schłodzić.Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty, udekorować kajmakowym
kremem śmietankowym i podawać.Kajmakowy
krem śmietankowy:150 ml
śmietany kremówki 36%100 g masy kajmakowej z puszkiWszystkie składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę ubić do otrzymania gęstej pianki. Dodać masę kajmakową z puszki i ubić, do połączenia.Ciasto przechowywać w lodówce.Smacznego :-).