Wykonanie
Pulchny
czekoladowy biszkopt przełożony cienką warstwą
galaretki z josty, pyszny
kakaowy krem, na to
owoce josty zalane
galaretką z tych
owoców. Bardzo smaczna całość.Jostę można zastąpić innymi
owocami, np.
malinami,
jagodami,
borówką.Przepis na
biszkopt: Moje Wypieki .Składniki na formę o wymiarach 21 x 25 cm:
Czekoladowy biszkopt (1 szklanka = 250 ml, 1 łyżeczka = 5 ml):0,45 szklanki
oleju rzepakowego0,3 szklanki
wody0,5 szklanki
cukru3 łyżki
kakaoWszystkie składniki zagotować i podgrzewać, aż
cukier się rozpuści. Zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.Dodatkowo:3
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie, w temp. pokojowej0,3 szklanki
cukru0,9 szklanki przesianej
mąki pszennej0,6 łyżeczki
proszku do pieczenia0,6 łyżeczki
sody oczyszczonej3-4 łyżki
galaretki z jostyDno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków niczym nie smarować.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia oraz
sodą.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać
cukier i kontynuować miksowanie, aż do uzyskania gładkiej, sztywnej konsystencji. Dodać
żółtka i zmiksować. Wlać wystudzoną mieszankę
kakaową i delikatnie wymieszać za pomocą
łopatki.Dodać suche składniki i znów bardzo delikatnie połączyć
łopatką.Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch i piec ok. 35-40 minut do "suchego patyczka". Wystudzić w uchylonym piekarniku.Po wystudzeniu ostrożnie oddzielić nożykiem ciasto od brzegów formy. Odkleić papier do pieczenia z ciasta, a następnie przekroić go na dwa równe blaty.Pierwszy umieścić w formie, posmarować go cienką warstwą
galaretki z josty i przykryć drugim blatem. Schować do lodówki na czas przygotowania kremu.Krem
kakaowy:3
żółtka50 g
cukru250 ml
mleka25 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao125 g
masła, w temp. pokojowejok. 300 g josty, umytej, oczyszczonej z ogonków
Żółtka utrzeć z
cukrem na puch. Dodać
kakao,
mąkę oraz 50 ml
mleka i dobrze połączyć wszystkie składniki.Resztę
mleka zagotować. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać rozrobioną mieszankę. Postawić z powrotem na palniku i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem przykryć kawałkiem folii spożywczej tak, by folia dotykała kremu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło zmiksować do otrzymania kremowej konsystencji. Następnie stopniowo dodawać masę budyniową i miksować na średnich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a krem będzie puszysty i gładki.Gotową masę wyłożyć na
czekoladowy biszkopt. Równomiernie rozsmarować. Na wierzchu rozsypać
owoce i delikatnie wcisnąć je w krem. Schować do lodówki.
Galaretka jostowa:2 szklanki gorącej
wodyok. 0,3 szklanki
cukrusok z 1
cytryny2,5 łyżeczki
żelatynykilka łyżeczek (do smaku)
galaretki z josty
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej
wody i odstawiać do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej lub wkładając na kilka sekund do mikrofalówki.W gorącej wodzie rozpuścić
galaretkę z josty, doprawić
cukrem i
sokiem z cytryny. Na koniec wmieszać rozpuszczoną
żelatynę i odstawić do wystygnięcia.Gdy zacznie tężeć wylać na ciasto i schować do lodówki do całkowitego stężenia.Uwaga: Taką
galaretkę można również przygotować z innych
owoców, np.
borówek, gotując
owoce w 2 szklankach
wody, aż oddadzą swój kolor i aromat. Następnie doprawić
cukrem oraz
sokiem z cytryny i dodać
żelatynę.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: