ßßß Cookit - przepis na Ciasto "Uśpione wulkany"

Ciasto "Uśpione wulkany"

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne, efektowne i jednocześnie proste do przygotowania ciasto. Jasne ciasto podczas pieczenia wypiętrza się "zatapiając" lekko jogurtową masę malinową. Dzięki temu bez większego wysiłku uzyskujemy interesujące pofalowania przenikających się kolorów jasnego i malinowego. Całość wieńczy kremowa czekoladowa masa i wiórki białej czekolady. Polecam!
Na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
150 g masła
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka ekstraktu waniliowego
Masło roztapiamy, studzimy, dodajemy cukier, ucieramy aż się rozpuści. Stopniowo dodajemy jajkaorazekstrakt waniliowy. Cały czas miksując na małych obrotach, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (średnica ok. 26 cm).
Masa:
- 750 g jogurtu malinowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 50 miękkiego masła
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
Masło miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy jajka, jogurt, proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Masę wylewamy na spód. Pieczemy około 60 minut, termoobiego 180 stopni. Ciasto należy wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce.
Masa czekoladowa:
· szklanka cukru
· 100 g masła
· 2 łyżki kakao
· 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
· łyżka oleju
· 1/4 szklanki wody
· 300 g miękkiego masła
· łyżeczka ekstraktu waniliowego
· pół szklanki cukru pudru
Dekoracja:
· tabliczka białej czekolady- dobrze schłodzonej
W rondelku roztapiamy cukier,masło, kakao, kawę, olej i wodę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę studzimy, dodajemy ekstrakt waniliowy. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem stopniowo dodając wystudzony krem czekoladowy. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wiórkami białej czekolady. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/01/ciasto-uspione-wulkany.html