Wykonanie
Zapraszam na pyszne, efektowne i jednocześnie proste do przygotowania ciasto. Jasne ciasto podczas pieczenia wypiętrza się "zatapiając" lekko
jogurtową masę
malinową. Dzięki temu bez większego wysiłku uzyskujemy interesujące pofalowania przenikających się kolorów jasnego i
malinowego. Całość wieńczy kremowa czekoladowa masa i wiórki
białej czekolady. Polecam!Na ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru150 g
masła4
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka ekstraktu
waniliowegoMasło roztapiamy, studzimy, dodajemy
cukier, ucieramy aż się rozpuści. Stopniowo dodajemy jajkaorazekstrakt
waniliowy. Cały czas miksując na małych obrotach, dodajemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką (średnica ok. 26 cm).Masa:- 750 g
jogurtu malinowego- 3/4 szklanki
cukru pudru- 50 miękkiego
masła- 2 budynie
waniliowe- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej- 2
jajkaMasło miksujemy na puszystą masę z
cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy
jajka,
jogurt, proszek budyniowy i
mąkę ziemniaczaną. Masę wylewamy na spód. Pieczemy około 60 minut, termoobiego 180 stopni. Ciasto należy wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce.Masa czekoladowa:· szklanka
cukru· 100 g
masła· 2 łyżki
kakao· 1/2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej· łyżka
oleju· 1/4 szklanki
wody· 300 g miękkiego
masła· łyżeczka ekstraktu
waniliowego· pół szklanki
cukru pudruDekoracja:· tabliczka
białej czekolady- dobrze schłodzonejW rondelku roztapiamy
cukier,
masło,
kakao,
kawę,
olej i
wodę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę studzimy, dodajemy ekstrakt
waniliowy.
Masło ucieramy na puszystą masę z
cukrem pudrem stopniowo dodając wystudzony
krem czekoladowy. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wiórkami
białej czekolady. Smacznego!