Wykonanie
Gdy tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Słodkie fantazje wiedziałam, że muszę też taką upiec. Szaleję za babkami - ostatnio ciasta z kremami zupełnie mi nie podchodzą. Nawet ukochane serniki zeszły na dalszy
plan. To chyba ta Wielkanoc tak na mnie działa. Mam jeszcze kilka babkowych pomysłów - w końcu kto powiedział, że te śliczne wypieki możemy serwować tylko na wielkanocnym
stole...? Są urocze, no i pyszne. Ja zdecydowanie nie mam ich jeszcze dość...Dzisiejsza babka ma śliczny, pastelowo-różowy kolor, a smakuje i pachnie różą. Miałam jeszcze trochę
konfitury, postanowiłam właśnie tak ją wykorzystać. Okazało się to bardzo dobrym pomysłem, babeczka bowiem wyszła wyśmienita. Pięknie pachnie, smak róży nie jest przytłaczający, tylko subtelny i taki w sam raz . Ciasto jest piaskowe, sypkie, ale się nie kruszy. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość
cukru (wyszła idealnie słodka) i
konfitury (akurat tyle było w słoiczku), nie ubijałam też osobno
białek (w niczym to nie zaszkodziła - babeczka wyszła pulchniutka i lekka). Jeśli chcecie uzyskać intensywniejszy kolor, wystarczy dodać więcej barwnika. Coś jeszcze...? Ach, tak! Nie czekajcie do kolejnych Świąt, upieczcie ją sobie na weekend - z pewnością zdobędzie Wasze podniebienia.Babka różana
Składniki:(na formę do babki z kominkiem o pojemności 2 l)200 g miękkiego
masła65 g
cukru4
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii150 g
białej czekolady65 g
konfitury z
płatków róży35 g creme fraiche150 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenialukier:150 g
cukru pudru1 łyżka creme fraiche2 łyżki
wodydodatkowo:różowe
cukrowe perełki
Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli
wodnej, przestudzić.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać
jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować. Dodać
czekoladę,
konfiturę i
śmietanę, połączyć.
Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami dodawać do ciasta, miskując tylko do połączenia składników.Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
mąką. Wyrównać.Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.
Cukier puder utrzeć z
wodą i
śmietaną na gładki
lukier. Polać ostudzoną babkę, posypać cukrowymi perełkami. Odstawić do zastygnięcia lukru.Smacznego!
To już ostatnia propozycja do wielkanocnych akcji.