ßßß Cookit - przepis na Babka z różą

Babka z różą

nazwa

Wykonanie

Gdy tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Słodkie fantazje wiedziałam, że muszę też taką upiec. Szaleję za babkami - ostatnio ciasta z kremami zupełnie mi nie podchodzą. Nawet ukochane serniki zeszły na dalszy plan. To chyba ta Wielkanoc tak na mnie działa. Mam jeszcze kilka babkowych pomysłów - w końcu kto powiedział, że te śliczne wypieki możemy serwować tylko na wielkanocnym stole...? Są urocze, no i pyszne. Ja zdecydowanie nie mam ich jeszcze dość...
Dzisiejsza babka ma śliczny, pastelowo-różowy kolor, a smakuje i pachnie różą. Miałam jeszcze trochę konfitury, postanowiłam właśnie tak ją wykorzystać. Okazało się to bardzo dobrym pomysłem, babeczka bowiem wyszła wyśmienita. Pięknie pachnie, smak róży nie jest przytłaczający, tylko subtelny i taki w sam raz . Ciasto jest piaskowe, sypkie, ale się nie kruszy. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru (wyszła idealnie słodka) i konfitury (akurat tyle było w słoiczku), nie ubijałam też osobno białek (w niczym to nie zaszkodziła - babeczka wyszła pulchniutka i lekka). Jeśli chcecie uzyskać intensywniejszy kolor, wystarczy dodać więcej barwnika. Coś jeszcze...? Ach, tak! Nie czekajcie do kolejnych Świąt, upieczcie ją sobie na weekend - z pewnością zdobędzie Wasze podniebienia.
Babka różana
Składniki:
(na formę do babki z kominkiem o pojemności 2 l)
200 g miękkiego masła
65 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g białej czekolady
65 g konfitury z płatków róży
35 g creme fraiche
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
150 g cukru pudru
1 łyżka creme fraiche
2 łyżki wody
dodatkowo:
różowe cukrowe perełki
Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować. Dodać czekoladę, konfiturę i śmietanę, połączyć.
Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami dodawać do ciasta, miskując tylko do połączenia składników.
Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównać.
Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka.
Ostudzić.
Cukier puder utrzeć z wodą i śmietaną na gładki lukier. Polać ostudzoną babkę, posypać cukrowymi perełkami. Odstawić do zastygnięcia lukru.
Smacznego!
To już ostatnia propozycja do wielkanocnych akcji.
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2015/04/babka-z-roza.html