Wykonanie
Tegoroczne Walentynki zaczęłam 4 tygodnie temu... tak sobie myślę... bo chyba najpiękniejszą walentynkę dostałam właśnie wtedy kiedy urodziła się moja druga córka :-) I w ogóle to po raz kolejny stwierdzam, że moją największą siłą jest moja rodzina... dlatego nie wyobrażam sobie, żeby ten dzień był jakiś wyjątkowy, inny niż pozostałe... Dla mnie wszystkie spędzone z rodziną są wyjątkowe i niepowtarzalne :-) No może wyjątkowości dzisiejszemu dniu nadają
herbatniki w kształcie
serc jakie zrobiłam ze starszą córcią :-) Przy okazji przetestowałam
cukier do polew Diamant, jaki niedawno dostałam od firmy :-)
Herbatniki wyszły obłędnie
waniliowe, pachnące, kruche, pyszne... upieczcie koniecznie...SKŁADNIKICiasto:1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej0,5 szklanki
cukru pudru1 łyżka
cukru z
wanilią1 łyżka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia125 g
masła1
jajko1 łyżka gęstej
śmietany 18%Lukier:6 łyżek
cukru do polew Diamant (możecie zastąpić zwykłym
cukrem pudrem)2 łyżki zimnej
wody1
laska waniliiObie
mąki,
cukry i proszek mieszamy razem. Dodajemy
masło starte na tarce o dużych oczkach i rozcieramy w dłoniach, aż powstaną małe grudki (jak kruszonka). Następnie dodajemy
jajko,
śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 - 5 mm i wycinamy
ciastka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15 minut.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, wkładamy je do miseczki razem z
cukrem i
wodą; dokładnie mieszamy. Przygotowanym lukrem dekorujemy
ciastka.