Wykonanie
To już 300 post na blogu więc powinniśmy to jakoś uczcić - będzie więc tort.Zrobiliśmy go niedawno dla Karoliny - siostry Marcina... Jak na pierwszy raz z masą
cukrową chyba wygląda nieźle... Jak Wam się podoba?potrzebne składniki:
biszkopt waniliowy:2
jajka,1/4 szklanki
mąki pszennej,1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,1/2 szklanki
cukru,1 łyżka esencji waniliowej,2 łyżeczki
wody,1 łyżeczka
oleju,1 łyżeczka
octu,1 łyżeczka
proszku do pieczenia.
biszkopt kakaowy:2
jajka,1/4 szklanki
mąki pszennej,1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,1/2 szklanki
cukru,2 łyżki
kakao,2 łyżeczki
wody,1 łyżeczka
oleju,1 łyżeczka
octu,1 łyżeczka
proszku do pieczenia.
biszkopt cappucino:2
jajka,1/4 szklanki
mąki pszenej,1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,1/2 szklanki
cukru,1 łyżka
kawy rozpuszczalnej,3 łyżki
cappucino,2 łyżeczki
wody,1 łyżeczka
oleju,1 łyżeczka
octu,1 łyżeczka
proszku do pieczenia.do przełożenia:1 słoik
dżemu wiśniowego,330ml
śmietany 30%,1 opakowanie masy śmietanowej dr Oetkera. na masę
śmietanową:125 g
masła,250 g
cukru pudru,1 łyżka gorącej
wodyozdoby: na
pokrycie tortu o średnicy 22 cm będziemy potrzebować około 350 g białej masy cukrowej, na różyczki 100 g czerwonej masy cukrowej, na listki 50 g zielonej masy cukrowej.Kolejno pieczemy wszystkie 3
biszkopty. Ja to robię zwykle dzień wcześniej.Przekładamy je
dżemem wiśniowym i ubitą na sztywno
śmietaną z dodatkiem masy śmietanowej dr Oetkera.Miękkie
masło miksujemy na puch z
cukrem pudrem. Na końcu dodajemy gorącą
wodę i dokładnie mieszamy.Krem
maślany dokładnie rozprowadzamy na wierzchu i bokach
tortu. Wkładamy na 30 minut do lodówki.Białą masę cukrowa wałkujemy i układamy na torcie. dokładnie dociskamy i docinamy nadmiar (mi to wyszło tak sobie, ale następnym razem będzie lepiej :) )czerwoną i zieloną masę
cukrową wałkujemy i wycinamy
płatki róży i listki. jak to zrobić? znajdziecie na YouTube...