Wykonanie
Tak. Wczoraj w nocy wróciłam do Danii z moich cudownych,
polskich wakacji. Trzy tygodnie upalnej pogody, od której można było odpocząć tak naprawdę tylko w kinie lub klimatyzowanych sklepach. Mnóstwo czasu spędzonego z Rodzinką, a także 61 słoiczków pełnych
przetworów, z których znaczna część przyjechała ze mną do domu. Mam już kilka ciekawych pomysłów na ich wykorzystanie:
makaroniki, pączki, a także tort, może urodzinowy...?Było bajecznie. Nie chciało mi się wyjeżdżać, choć muszę przyznać, że powrót do domu ma swój jeden zasadniczy plus - w końcu porządnie się wyspałam, bez wstawania w nocy z różnych
dziwnych i mniej
dziwnych powodów. Jestem więc rześka jak skowronek, i właśnie zabieram się do rozpakowania ostatniej walizki... Fury prania czekają, aż spojrzę na nie łaskawszym
okiem, lodówka
zieje pustką, wszystkie doniczkowe
zioła niestety dokonał żywota swego... I trzeba trochę posprzątać. Ale dobrze jest być w domu. Szkoda tylko, że teraz nie
mogę się już przespacerować do Mamy...Na rozpoczęcie sezonu powakacyjnego mam dzisiaj dla Was urocze minimuffiny. Przygotowałam je na zakończenie roku szkolnego, gdzie zrobiły furorę i zniknęły błyskawicznie. Przygotowanie i pieczenie nie zajmuje dużo czasu, więc można się o nie pokusić nawet w upały. Gwarantuję, że znikną błyskawicznie.Przepis z niezawodnej 1 mix, 100 muffins Susanny Tee.Minimuffiny marmurkowe z
czekoladową niespodzianką
Składniki:(na 16-18 sztuk)170 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia60 g
cukru1/8 łyżeczki
soli1
jajko125 ml
mleka45 ml
oleju1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżka
kakaoczekoladowy krem:70 ml
śmietany kremówki20 g
mlecznej czekolady (32%)30 g ciemnej
czekolady (80%)dodatkowo:60 g
cukru pudru2 łyżki gorącej
wodycukrowe perełki do dekoracji
cukrowe serduszkaNajpierw przygotować krem:Kremówkę mocno podgrzać, ale nie gotować.
Czekoladę posiekać, włożyć do miski, zalać kremówką. Odstawić na 5 minut, po czym dokładnie wymieszać na gładką masę.Krem wstawić do lodówki na 5-6 godzin, aż całkowicie stężeje.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem,
cukrem i
solą.
Jajko roztrzepać, połączyć z
mlekiem,
olejem i ekstraktem.Płynne składniki wlać do suchych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników.Masę podzielić na dwie róne części. Do jednej dodać
kakao, wymieszać.Masę przełożyć do formy na minimuffinki wyłożonej papilotkami.Piec w 180 St. C. przez 15 minut, do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i ostudzić.W ostudzonych babeczkach wyciąć nożem wgłębienia. Nakładać w nie
czekoladowy krem.Z
cukru pudru i
wody ukręcić gęsty
lukier, polać babeczki, udekorować cukrowymi perełkami i serduszkami.Smacznego!Muszę przyznać, że stęskniłam się troszkę za blogowaniem. W czasie wakacji nie myślałam o tym za dużo, ale w tej chwili piszę z prawdziwą przyjemnością. Brakowało mi też oglądania Waszych blogów - jednak na to czasu nie miałam zupełnie. Ach, ileż mam teraz zaległości!