Zapraszam na dyniowo-sajgonkową ucztę. Będą pyszne wytrawne rożki na bazie dyni, świeżej kukurydzy, wędzonej słoninki i jogurtowegoserka Almette zamknięte w chrupiącym papierze ryżowym. A na deser- lub słodki obiad-sajgonki dyniowo-jabłkowe z puszystym serkiemowocowym. Szybko, pysznie i kolorowo. Polecam!RYŻOWO-SEROWE TRÓJKĄTY Z DYNIĄ I KUKURYDZĄSKŁADNIKI na 4 rożki:· 50 g wędzonej słoniny· szklanka dyni startej na tarce o dużych oczkach· ziarna z jednej ugotowanej kolby kukurydzy· 150 g serka Almette jogurtowy· sól· pieprz· kilka kropel tabasco· 8 płatów papieru ryżowego· olej do smażeniaNA SOS:· łyżka Almette z kolorowym pieprzem· łyżka sosu sojowego· kilka kropel octu ryżowego· łyżka kwaśnej gęstej śmietany· sóllistki świeżej bazyliiNa patelni roztapiamy drobno posiekaną wędzoną słoninę. Dodajemy startą dynię i ziarna kukurydzy. Całość smażymy do momentu aż dynia będzie miękka i odparuje nadmiar soków. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy Almette i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Papier ryżowy moczymy na chwilę w wodzie, przekładamy na deseczkę. Wykładamy porcję farszu i zwijamy w kształt trójkąta. Taki trójkąt zawijamy w jeszcze jeden namoczony papier ryżowy- żeby warstwa papieru nie była zbyt cienka. Rożki formujemy dość duże, tak by 1-2 szt. starczyła jako jedna porcja. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami papieru ryżowego i resztą farszu. Trójkąty smażymy z obu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy ciepłe i chrupiące z sosem pieprzowym.Sos- łączymy ze sobą serek Almette, śmietanę, sos sojowy i ocet ryżowy. Doprawiamy solą. Całość posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Smacznego.SAJGONKI SEROWO-OWOCOWESKŁADNIKI na 4 sajgonki:· 4 płaty papieru ryżowego· 150 g Almette Gruszka z Jabłkiem· 1 jabłko kosztelka· 1 szklanka dyni startej na tarce o dużych oczkach· 2 łyżki miodumalinowego· skórka z 1 pomarańczy· łyżka masła klarowanego· olej do smażeniaSOS:· łyżka Almette z gruszką i jabłkiem· 4 łyżki słodkiej śmietanki· łyżeczka miodumalinowegoNa rozgrzanym maśle klarowanym smażymy do miękkości jabłko starte na tarce o dużych oczkach i dynię. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Do lekko przestudzonego farszu dodajemy Almette fruit, dosładzamy miodemmalinowym i dokładnie mieszamy . Papier ryżowy moczymy na chwilę w wodzie, przekładamy na deseczkę. Wykładamy porcję farszu i zwijamy w kształt sajgonki. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami papieru ryżowego i resztą farszu. Sajgonki smażymy z obu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy ciepłe i chrupiące z sosem.Sos- łączymy ze sobą Almette fruit ze śmietanką i miodemmalinowym. Smacznego!