ßßß Cookit - przepis na Wariacje sajgonkowo-dyniowe

Wariacje sajgonkowo-dyniowe

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na dyniowo-sajgonkową ucztę. Będą pyszne wytrawne rożki na bazie dyni, świeżej kukurydzy, wędzonej słoninki i jogurtowego serka Almette zamknięte w chrupiącym papierze ryżowym. A na deser- lub słodki obiad-sajgonki dyniowo-jabłkowe z puszystym serkiem owocowym. Szybko, pysznie i kolorowo. Polecam!
RYŻOWO-SEROWE TRÓJKĄTY Z DYNIĄ I KUKURYDZĄ
SKŁADNIKI na 4 rożki:
· 50 g wędzonej słoniny
· szklanka dyni startej na tarce o dużych oczkach
· ziarna z jednej ugotowanej kolby kukurydzy
· 150 g serka Almette jogurtowy
· sól
· pieprz
· kilka kropel tabasco
· 8 płatów papieru ryżowego
· olej do smażenia
NA SOS:
· łyżka Almette z kolorowym pieprzem
· łyżka sosu sojowego
· kilka kropel octu ryżowego
· łyżka kwaśnej gęstej śmietany
· sól
listki świeżej bazylii
Na patelni roztapiamy drobno posiekaną wędzoną słoninę. Dodajemy startą dynię i ziarna kukurydzy. Całość smażymy do momentu aż dynia będzie miękka i odparuje nadmiar soków. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy Almette i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Papier ryżowy moczymy na chwilę w wodzie, przekładamy na deseczkę. Wykładamy porcję farszu i zwijamy w kształt trójkąta. Taki trójkąt zawijamy w jeszcze jeden namoczony papier ryżowy- żeby warstwa papieru nie była zbyt cienka. Rożki formujemy dość duże, tak by 1-2 szt. starczyła jako jedna porcja. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami papieru ryżowego i resztą farszu. Trójkąty smażymy z obu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy ciepłe i chrupiące z sosem pieprzowym.
Sos- łączymy ze sobą serek Almette, śmietanę, sos sojowy i ocet ryżowy. Doprawiamy solą. Całość posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Smacznego.
SAJGONKI SEROWO-OWOCOWE
SKŁADNIKI na 4 sajgonki:
· 4 płaty papieru ryżowego
· 150 g Almette Gruszka z Jabłkiem
· 1 jabłko kosztelka
· 1 szklanka dyni startej na tarce o dużych oczkach
· 2 łyżki miodu malinowego
· skórka z 1 pomarańczy
· łyżka masła klarowanego
· olej do smażenia
SOS:
· łyżka Almette z gruszką i jabłkiem
· 4 łyżki słodkiej śmietanki
· łyżeczka miodu malinowego
Na rozgrzanym maśle klarowanym smażymy do miękkości jabłko starte na tarce o dużych oczkach i dynię. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Do lekko przestudzonego farszu dodajemy Almette fruit, dosładzamy miodem malinowym i dokładnie mieszamy . Papier ryżowy moczymy na chwilę w wodzie, przekładamy na deseczkę. Wykładamy porcję farszu i zwijamy w kształt sajgonki. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami papieru ryżowego i resztą farszu. Sajgonki smażymy z obu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy ciepłe i chrupiące z sosem.
Sos- łączymy ze sobą Almette fruit ze śmietanką i miodem malinowym. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/09/wariacje-sajgonkowo-dyniowe.html