Wykonanie
Bez zielonego, słodkiego
groszku żyć nie umiem. Gdyby był dostępny świeży, w sklepach, kupowałabym ciągle i jadła na surowo. Najsmaczniejszy jest prosto z krzaczka zerwany, wydłubany własnoręcznie ze strąka - poezja po prostu! Muszę się jednak zadowolić wersja mrożoną (ten z puszki to już w ogóle nie przypomina smakiem
zielonego groszku). Puree z
groszku odkryłam kilka lat temu i regularnie się nim raczę, najczęściej podając je do obiadu, czasem zamiast surówki, czasem tylko z
mięsem.
Składniki:45 dag
groszku mrożonegołyżka
masła2 łyżki słodkiej
śmietany (niekoniecznie)
sól i
pieprzPrzygotowanie:
Groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut. Odcedzić. Dodać
masło,
śmietanę i
przyprawy a następnie zblendować dokładnie na gładziutką masę.
Gwarantuję satysfakcję !