Zapraszam na pyszny i szybki do przygotowania deser - jesienną paschę jabłkowo-gruszkową, która jest doskonałym dowodem na to, że pascha- a raczej wariacja na jej temat - nie musi być jedynie deserem wielkanocnym.Jesienna pascha jabłkowo-gruszkowa w figachSkładniki:· 300 g gładkiego serka twarogowegojabłkowo- gruszkowego· 1 żółtko (jajo uprzednio sparzamy gorącą wodą)· 50 g miękkiego masła· 2 łyżki cukru pudru· łyżeczka ekstraktu waniliowego· 1 łyżka miodumalinowego· 30 g zmielonych migdałów· 1 łyżeczka żelatyny + odrobina gorącej wody do jej rozpuszczenia· garść kandyzowanej skórki pomarańczowej· garść suszonej żurawiny· skórka otarta z 1 cytryny· 2 figiŻelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem i miodem, dodajemy żółtko i porcjami owocowyserek. Perfumujemy ekstraktem z wanilii. Dodajemy mielone migdały i dobrze mieszamy. Do żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej , dobrze mieszamy i przelewamy do pozostałej masy. Dodajemy bakalie, skórkę cytrynową i delikatnie mieszamy.Figi obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Szklaną filiżankę lub miseczkę wykładamy folią spożywczą lub gazą. Boki i dno wykładamy dekoracyjnie figami, przelewamy masę serową. Deser wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie wykładamy na dekoracyjny talerz lub paterę, ściągamy folię lub gazę.Smacznego!