ßßß Cookit - przepis na Pascha w figach

Pascha w figach

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszny i szybki do przygotowania deser - jesienną paschę jabłkowo-gruszkową, która jest doskonałym dowodem na to, że pascha- a raczej wariacja na jej temat - nie musi być jedynie deserem wielkanocnym.
Jesienna pascha jabłkowo-gruszkowa w figach
Składniki:
· 300 g gładkiego serka twarogowego jabłkowo- gruszkowego
· 1 żółtko (jajo uprzednio sparzamy gorącą wodą)
· 50 g miękkiego masła
· 2 łyżki cukru pudru
· łyżeczka ekstraktu waniliowego
· 1 łyżka miodu malinowego
· 30 g zmielonych migdałów
· 1 łyżeczka żelatyny + odrobina gorącej wody do jej rozpuszczenia
· garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
· garść suszonej żurawiny
· skórka otarta z 1 cytryny
· 2 figi
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem i miodem, dodajemy żółtko i porcjami owocowy serek. Perfumujemy ekstraktem z wanilii. Dodajemy mielone migdały i dobrze mieszamy. Do żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej , dobrze mieszamy i przelewamy do pozostałej masy. Dodajemy bakalie, skórkę cytrynową i delikatnie mieszamy.
Figi obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Szklaną filiżankę lub miseczkę wykładamy folią spożywczą lub gazą. Boki i dno wykładamy dekoracyjnie figami, przelewamy masę serową. Deser wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie wykładamy na dekoracyjny talerz lub paterę, ściągamy folię lub gazę.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/09/pascha-w-figach.html