Wykonanie
Coś efektownego, a łatwego w wykonaniu? Ależ proszę! Hit ostatnich tygodni w blogosferze, znalazł się i u mnie choć ja nie lubię podążać za tłumem... :) Przygotowałam je z otrzymanym od znajomej chutney
gruszkowym. Obawiałam się, że smaki nie będą się dobrze komponować, ale... moje obawy były zupełnie nie potrzebne :)Potrzebujemy:- 3 - 4 czerwone i raczej twarde
jabłka,- 2 op
ciasta francuskiego,- 2,5szkl
wody,- sok z 1
cytryny,- 2 łyżki
miodu,- chutney
gruszkowe,-
cukier puder.
Jabłka umyć, przekroić na pół i pokroić w ok.2mm plastry (nie obierać!).
Wodę z sokiem z
cytryny i
miodem zagotować, dodać pokrojone
jabłka i podgotować, aż lekko zmiękną. Wyciągnąć i wystudzić.
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 pasów (wzdłuż krótszego
boku). Pojedynczo brać pas ciasta, smarować jego środek chutney, ułożyć (na zakładkę) plastry
jabłka, tak by część ze skórką wystawała ponad ciasto. Przykryć
ciastem (złożyć na pół) i delikatnie zwinąć w rulon. Tak utworzoną róże włożyć do formy na muffinki, by nie straciła kształtu. Piec ok. 15 - 20min w 180st - do zarumienienia. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.