ßßß Cookit - przepis na OWOCE PIECZONE W SOSIE KARMELOWYM

OWOCE PIECZONE W SOSIE KARMELOWYM

nazwa

Wykonanie

Muszę nieskromnie przyznać, że ten deser wyglądał tak pięknie, że aż żal było go niszczyć/zjadać! Gdyby tylko nie pachniał cudownie! Do tego ten okrutnie pyszny sos karmelowy, który skradł moje serce już od pierwszego liźnięcia! Dobrze, że przygotowuje się go błyskawicznie, bo chyba się uzależniłam. Smakołyk idealny na każdą imprezę - na pewno przypadnie do gustu waszym gościom.
Składniki (5 porcji):
2 duże twarde gruszki
3 duże twarde jabłka
3 szklanki wody
2 łyżki miodu
4 pełne łyżki cukru
1 laska wanilii
1/2 szklanki śmietany 30%
1 płat ciasta francuskiego
cukier puder do oprószenia
Owoce (wybierzcie takie, które lubicie najbardziej) myjemy i obieramy. Z jabłek i gruszek odcinamy spody i wydrążamy łyżeczką gniazda nasienne (ostrożnie, żeby owoce nie popękały).
Do szerokiego garnka wlewamy wodę i miód, wsypujemy cukier i wrzucamy przekrojoną wzdłuż na połówki laskę wanilii. Całość zagotowujemy. Do naczynia wkładamy owoce i dusimy je chwilę pod przykryciem. Czas duszenia zależy od gatunku owoców oraz od stopnia ich dojrzałości (owoce miękkie i soczyste podgrzewamy bardzo krótko). Najlepiej co chwilę sprawdzać zawartość garnka, żeby owoce się nie rozpadły.
Jabłka i gruszki wyjmujemy i studzimy.
Do powstałego sosu wlewamy śmietanę. Podgrzewamy mieszankę na dość dużym ogniu bez przykrycia (redukujemy ilość karmelu do 1/3 objętości).
Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy w pasy o szerokości 1 cm i zaplatamy tworząc kratkę. Za pomocą szklanki wykrawamy z ciasta koła. Nakrywamy owoce ciastem. Tak przygotowane układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (ciasto francuskie musi się ładnie zarumienić). Gotowe i lekko przestudzone polewamy sosem karmelowym. Możemy je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/10/owoce-pieczone-w-sosie-karmelowym.html