Wykonanie
Muszę nieskromnie przyznać, że ten deser wyglądał tak pięknie, że aż żal było go niszczyć/zjadać! Gdyby tylko nie pachniał cudownie! Do tego ten okrutnie pyszny
sos karmelowy, który skradł moje
serce już od pierwszego liźnięcia! Dobrze, że przygotowuje się go błyskawicznie, bo chyba się uzależniłam. Smakołyk idealny na każdą imprezę - na pewno przypadnie do gustu waszym gościom.Składniki (5 porcji):2 duże twarde
gruszki3 duże twarde
jabłka3 szklanki
wody2 łyżki
miodu4 pełne łyżki
cukru1
laska wanilii1/2 szklanki
śmietany 30%1 płat
ciasta francuskiegocukier puder do oprószenia
Owoce (wybierzcie takie, które lubicie najbardziej) myjemy i obieramy. Z
jabłek i
gruszek odcinamy
spody i wydrążamy łyżeczką gniazda nasienne (ostrożnie, żeby
owoce nie popękały).Do szerokiego garnka wlewamy
wodę i
miód, wsypujemy
cukier i wrzucamy przekrojoną wzdłuż na połówki
laskę wanilii. Całość zagotowujemy. Do naczynia wkładamy
owoce i dusimy je chwilę pod przykryciem. Czas duszenia zależy od gatunku
owoców oraz od stopnia ich dojrzałości (
owoce miękkie i soczyste podgrzewamy bardzo krótko). Najlepiej co chwilę sprawdzać zawartość garnka, żeby
owoce się nie rozpadły.
Jabłka i
gruszki wyjmujemy i studzimy.Do powstałego sosu wlewamy
śmietanę. Podgrzewamy mieszankę na dość dużym ogniu bez przykrycia (redukujemy ilość karmelu do 1/3 objętości).
Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy w pasy o szerokości 1 cm i zaplatamy tworząc kratkę. Za pomocą szklanki wykrawamy z ciasta koła. Nakrywamy
owoce ciastem. Tak przygotowane układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (
ciasto francuskie musi się ładnie zarumienić). Gotowe i lekko przestudzone polewamy
sosem karmelowym. Możemy je dodatkowo oprószyć
cukrem pudrem.