Wykonanie
Zdecydowanie najlepszy. Powstał w
sumie przypadkowo. Były
jabłka, obok
gruszki, a w szafce
laski wanilii. Zrobiłam tylko 2 słoiczki, o 20 za mało. Bo "Jest obłędny" i "Czy można wyjeść łyżką?" mówią chyba same za siebie.
Składniki:1 kg
jabłek1/2 kg
gruszek1
laska waniliiokoło 200 g
cukruWykonanie:
Jabłka i
gruszki myjemy i obieramy. Kroimy na kawałki, wycinamy gniazda nasienne. Kawałki
owoców wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną
wody.
Laskę wanilii kroimy na pół i wydłubujemy nasionka. Dodajemy je do
owoców. Wrzucamy też przekrojoną laskę.
Owoce gotujemy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy
cukier do smaku, ponownie mieszamy. Pod koniec smażenia wyjmujemy
laski wanilii. Kiedy
owoce się częściowo rozpadną, przekładamy je do wyparzonych, ciepłych słoików, zakręcamy i odwracamy na około 5 minut do góry dnem.
/wydrukuj przepis/