ßßß
 
            
         Składniki:2 kg jabłek (u mnie antonówka)200 - 400 g cukru1 - 2 laski wanilii
Składniki:2 kg jabłek (u mnie antonówka)200 - 400 g cukru1 - 2 laski wanilii Wykonanie:Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka o grubym dnie, wlewamy na samo dno odrobinę wody i smażymy mieszając od czasu do czasu. Kiedy jabłka już się prawie rozpadną dodajemy cukier (do smaku) i ziarenka z przekrojonej laski wanilii. Mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych i gorących słoików (moje piekę w piekarniku w 110 stopniach przez cały czas, kiedy przygotowuję dżem). Zakręcamy wygotowanymi i suchymi przykrywkami. Stawiamy do góry dnem na kilka - kilkanaście minut.
Wykonanie:Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka o grubym dnie, wlewamy na samo dno odrobinę wody i smażymy mieszając od czasu do czasu. Kiedy jabłka już się prawie rozpadną dodajemy cukier (do smaku) i ziarenka z przekrojonej laski wanilii. Mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych i gorących słoików (moje piekę w piekarniku w 110 stopniach przez cały czas, kiedy przygotowuję dżem). Zakręcamy wygotowanymi i suchymi przykrywkami. Stawiamy do góry dnem na kilka - kilkanaście minut.