Wykonanie
Zimą z przyjemnością sięgam myślami do lata, a tym to łatwiejsze, im więcej letnich skarbów zamknę w słoikach ;) Czy może być coś bardziej kojarzącego się z latem, niż złociste papierówki? Pachną słońcem, wakacjami...oraz
wanilią. Czy to nie idealne połączenie?Tak przygotowane
jabłka będą doskonałe do ciast i deserów.



Proporcje :1 kg papierówek3 pełne łyżki
cukru1
cytryna2
laski waniliiPrzygotowanie :Podobnie jak w przepisie na
jabłka z kumkwatem i
cytryną :Przygotowuję dwa garnki: jeden duży, do połowy wypełniony
wodą (wciskam do niego sok z połowy
cytryny), drugi szeroki z grubym dnem (wciskam sok z drugiej połowy).
Jabłka dokładnie myję, dzielę na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne. Obieram je ze skórki i wrzucam do garnka z
wodą i
cytryną, by w trakcie szykowania nie ciemniały. Gdy wszystkie są obrane, tnę je w plasterki i od razu przerzucam do garnka z
sokiem z cytryny (mieszam, by zanim pokroję wszystkie, również nie ciemniały). Gdy są pokrojone, dodaję
cukier, przykrywam garnek i wolno podgrzewam, aż
jabłka zaczną się rozpadać. Dodaję ziarenka
wanilii i gotuję je jeszcze 5 minut. Gorące
jabłka przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję 10 minut.Przepis autorski.
