ßßß Cookit - przepis na Jabłka z wanilią (prażone papierówki)

Jabłka z wanilią (prażone papierówki)

nazwa

Wykonanie

Zimą z przyjemnością sięgam myślami do lata, a tym to łatwiejsze, im więcej letnich skarbów zamknę w słoikach ;) Czy może być coś bardziej kojarzącego się z latem, niż złociste papierówki? Pachną słońcem, wakacjami...oraz wanilią. Czy to nie idealne połączenie?
Tak przygotowane jabłka będą doskonałe do ciast i deserów.
Proporcje :
1 kg papierówek
3 pełne łyżki cukru
1 cytryna
2 laski wanilii
Przygotowanie :
Podobnie jak w przepisie na jabłka z kumkwatem i cytryną :
Przygotowuję dwa garnki: jeden duży, do połowy wypełniony wodą (wciskam do niego sok z połowy cytryny), drugi szeroki z grubym dnem (wciskam sok z drugiej połowy). Jabłka dokładnie myję, dzielę na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne. Obieram je ze skórki i wrzucam do garnka z wodą i cytryną, by w trakcie szykowania nie ciemniały. Gdy wszystkie są obrane, tnę je w plasterki i od razu przerzucam do garnka z sokiem z cytryny (mieszam, by zanim pokroję wszystkie, również nie ciemniały). Gdy są pokrojone, dodaję cukier, przykrywam garnek i wolno podgrzewam, aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodaję ziarenka wanilii i gotuję je jeszcze 5 minut. Gorące jabłka przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję 10 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/08/jabka-z-wanilia-prazone-papierowki.html