ßßß
Jeśli chodzi o przetwory to rzadko je robię a jak robię to co roku jest ten sam zestaw. No może w tym roku poszerzę listę :D Dżem wschodni należny do moich ulubionych, przygotowuje go od kilku lat i zawszę z podwójnej porcji :D Jedna to zdecydowanie za mało jest tak pyszny i dobry że znika w ekspresowym tempie. A do tego genialnie pachnie cynamonem, wanilią i goździkami.Składniki na jedną porcje:1,5 kg śliwek węgierek0,5 kg twardych gruszek0,5 kg jabłek0,5 kg cukru1 laska wanilii6 goździków1 łyżeczka cynamonuZe śliwek usuwamy pestki a gruszki, jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12h. po upływie tego czasu stawiamy na mały ogień i podgrzewamy godzinę. Następnie dodajemy cynamon, goździki i laskę wanilii. Podgrzewamy jeszcze około 2 godzin. Do momentu aż sok odparuje a dżem zgęstnieje. Ja robiłam z podwójnej porcji i w jednym dniu podgrzewałam 3h a w następny dzień jeszcze 2h. Pamiętajmy również żeby nie przykrywać garnka pokrywką! Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
źródło