Wykonanie
Jeśli chodzi o
przetwory to rzadko je robię a jak robię to co roku jest ten sam zestaw. No może w tym roku poszerzę listę :D
Dżem wschodni należny do moich ulubionych, przygotowuje go od kilku lat i zawszę z podwójnej porcji :D Jedna to zdecydowanie za mało jest tak pyszny i dobry że znika w ekspresowym tempie. A do tego genialnie pachnie
cynamonem,
wanilią i
goździkami.Składniki na jedną porcje:1,5 kg
śliwek węgierek0,5 kg twardych
gruszek0,5 kg
jabłek0,5 kg
cukru1
laska wanilii6
goździków1 łyżeczka
cynamonuZe
śliwek usuwamy pestki a
gruszki,
jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Owoce przekładamy do dużego garnka, zasypujemy
cukrem i odstawiamy na 12h. po upływie tego czasu stawiamy na mały ogień i podgrzewamy godzinę. Następnie dodajemy
cynamon,
goździki i
laskę wanilii. Podgrzewamy jeszcze około 2 godzin. Do momentu aż sok odparuje a
dżem zgęstnieje. Ja robiłam z podwójnej porcji i w jednym dniu podgrzewałam 3h a w następny dzień jeszcze 2h. Pamiętajmy również żeby nie przykrywać garnka pokrywką! Gorący
dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
źródło