Wykonanie
Wiem, że przepisy podobne do tego przewijają się przez wiele blogów, ale nie mogłam odmówić sobie zamieszczenia go u siebie. To mój ulubiony
dżem i jest przygotowywany w moim domu każdej jesieni, od kilku lat. Pierwszy raz spróbowałam go u cioci i nie mogłam uwierzyć, że
dżem może tak smakować. Dla mnie to rewelacyjne połączenie naszych sezonowych
owoców z
przyprawami nadającymi całości orientalnego charakteru. Szczerze mówiąc, z początku nawet ciężko zgadnąć z czego dokładnie
dżem powstał, smak jest zdecydowanie niecodzienny ;). Bardzo polecam!Składniki:1,5 kg
śliwek węgierek0,5 kg
gruszek (najlepiej twarda odmiana, np. konferencja)0,5 kg
jabłek (np. antonówki)800 g
cukru5-6
goździków2 łyżeczki
cynamonuziarenka wydrążone z 1
laski wanilii (lub
cukier wanilinowy zamiast części
cukru)3 łyżki skórki otartej z
pomarańczyZ podanych proporcji powstanie bardzo aromatyczny
dżem, ilość przypraw dobierać wg uznania.Pousuwać pestki ze
śliwek, obrać
jabłka i
gruszki, wyciąć z nich gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Wymieszać wszystkie
owoce z
cukrem w dużym garnku i pozostawić na 12 h. Po tym czasie garnek postawić na ogniu. Gdy
owoce zaczną się gotować, wsypać
przyprawy (oprócz
pomarańczy). Gotować przez około 2-3 h (zależne od konsystencji, jaką chcemy uzyskać). Pod koniec gotowania dodać skórkę otartą z
pomarańczy i wymieszać. Bardzo gorący
dżem przelewać do słoików, zakręcać i stawiać do góry dnem. Po wystygnięciu słoików, można stawiać je w dowolny sposób.Smacznego!