Wykonanie
            
Rewelacyjna!!! Absolutnie rewelacyjna 
konfitura do 
mięs, 
serów lub po prostu na 
bułkę z 
masłem :) Niesamowicie uzależniająca - ja dosłownie nie 
mogę się od niej oderwać :) Do tej 
pory aronii trochę unikałam ze względu na jej cierpkość, ale po sparzeniu jest boska! Przepis wypatrzyłam u Domi w kuchni . Polecam Wam baaardzo :)Składniki:500g aronii500g 
gruszek pokrojonych grubą w kostkę (waga po obraniu i wypestkowaniu)500g 
jabłek pokrojonych grubą w kostkę (waga po obraniu i wypestkowaniu)500g 
cukru125ml 
wodyOwoce aronii wypłukać, a następnie wsypać do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 godziny.W tym czasie w dużym rondlu lub dużej patelni rozgrzać 
cukier z 
wodą. Podgrzewać do momentu aż 
cukier się rozpuści. Dodać 
jabłka i 
gruszki. Podgrzewać na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez 2 godziny. Następnie dodać odsączoną aronię i podgrzewać jeszcze 5-10 minut. Całość zmiksować i przekładać od razu do wyparzonych słoiczków, zakręcać i ustawiać do góry dnem do momentu aż wystygną. Można również dla pewności gotowe słoiczki pasteryzować 15 minut.Ja robiłam z powiększonej porcji (z 750g) i wyszło mi 7 małych słoiczków :) Już wiem że to będzie za mało :) Smacznego :)




