Wykonanie
Rewelacyjna!!! Absolutnie rewelacyjna
konfitura do
mięs,
serów lub po prostu na
bułkę z
masłem :) Niesamowicie uzależniająca - ja dosłownie nie
mogę się od niej oderwać :) Do tej
pory aronii trochę unikałam ze względu na jej cierpkość, ale po sparzeniu jest boska! Przepis wypatrzyłam u Domi w kuchni . Polecam Wam baaardzo :)Składniki:500g aronii500g
gruszek pokrojonych grubą w kostkę (waga po obraniu i wypestkowaniu)500g
jabłek pokrojonych grubą w kostkę (waga po obraniu i wypestkowaniu)500g
cukru125ml
wodyOwoce aronii wypłukać, a następnie wsypać do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 godziny.W tym czasie w dużym rondlu lub dużej patelni rozgrzać
cukier z
wodą. Podgrzewać do momentu aż
cukier się rozpuści. Dodać
jabłka i
gruszki. Podgrzewać na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez 2 godziny. Następnie dodać odsączoną aronię i podgrzewać jeszcze 5-10 minut. Całość zmiksować i przekładać od razu do wyparzonych słoiczków, zakręcać i ustawiać do góry dnem do momentu aż wystygną. Można również dla pewności gotowe słoiczki pasteryzować 15 minut.Ja robiłam z powiększonej porcji (z 750g) i wyszło mi 7 małych słoiczków :) Już wiem że to będzie za mało :) Smacznego :)