Wykonanie
Pyszny sernik z dodatkiem ulubionych
bakalii. Proponowany przeze mnie z niewielkim dodatkiem
żelatyny jest błyskawiczny w przygotowaniu. Ze
słodyczą sera i
bakalii idealnie współgrają lekko orzeźwiające
kiwi, które wprowadzają na stół wiosenny akcent. Polecam!Składniki:· 500 g
sera śmietankowego o smaku
waniliowym· 2
żółtka (
jaja sparzamy gorącą
wodą)· 100 g
masła· 1/3 szklanki
cukru pudru (jeśli
ser jest niesłodki, to proponuję 1/2 szklanki
cukru)· łyżka ekstraktu
waniliowego· 2 łyżki
miodu spadziowego· 50 g zmielonych
migdałów· 1 łyżka
żelatyny· 50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej· 50 g
suszonej żurawiny· 50 g
orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni i lekko przesiekanych· 50 g
płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni· skórka otarta z 1
cytryny· 2
kiwiŻelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej
wody.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem i
miodem, dodajemy
żółtka i porcjami
ser. Perfumujemy ekstraktem z
wanilii. Dodajemy mielone
migdały i dobrze mieszamy. Do
żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej , dobrze mieszamy i przelewamy do pozostałej masy. Dodajemy
bakalii,
skórkę cytrynową i delikatnie mieszamy.
Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przelewamy wrzątkiem.Szklaną miskę wykładamy folią spożywczą lub gazą. Boki i dno wykładamy dekoracyjnie
kiwi, przelewamy masę
serową. Możemy też przygotować mini paschy wykorzystując do tego małe silikonowe babeczki. Paschę wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie wykładamy na dekoracyjny talerz lub paterę, ściągamy folię lub gazę. Dekorujemy.Paschę tą można również przygotować bez dodatku
żelatyny. Należy wtedy koniecznie zawinąć ją w gazę na sicie. Sitko umieścić nad miską. Masę lekko obciążyć i pozostawić na całą noc w lodówce. Dzięki temu
serwatka ładnie odcieknie. Wersja z odrobiną
żelatyny jest szybsza i stanowi fajne koło ratunkowe dla spóźnialskich.Smacznego!