ßßß Cookit - przepis na Mazurek serowo-kajmakowy

Mazurek serowo-kajmakowy

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne ciasto wielkanocne. Nie może zabraknąć go na moim świątecznym stole. Wyjątkowo kruche i aromatyczne, wzbogacone mąką orkiszową pełnoziarnistą. Słodycz masy kajmakowej przełamałam serkiem waniliowym. Polecam!
Jednocześnie życzę wszystkim moim znajomym i czytelnikom bloga spokojnych, rodzinnych, wesołych i smacznych świąt Wielkiej Nocy :) .
SKŁADNIKI:
Składniki na ciasto:
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej
6 żółtek z ugotowanych jajek
250 g zimnego masła
250 g cukru pudru
łyżka domowego cukru waniliowego
jajko do posmarowania ciasta
skórka otarta z cytryny
łyżka kwaśnej śmietany 18%
Masa serowo-kajmakowa:
50 g miękkiego masła
500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym
2 łyżki cukru waniliowego
puszka gotowej masy kajmakowej (lub gotowane 2-3 godziny mleko skondensowane słodzone)
łyżka ekstraktu waniliowego
duża łyżka mleka w proszku
słoiczek dżemu jagodowego
dekoracja:
płatki migdałowe
skórka pomarańczowa
suszona żurawina
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy z przetartymi przez sitko żółtkami, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy- mieszamy. Dodajemy zimne masło, skórkę z cytryny i siekamy. Kiedy całość będzie przypominała kruszonkę dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. 3/4 ciasta wałkujemy na prostokąt i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, do którego przyklejamy uformowane z pozostałego ciasta brzegi. Rant również smarujemy jajkiem. Ciasto nakłuwamy widelcem, żeby nie "wstało" podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni do momentu aż ciasto ładnie się zezłoci (ok. 30 minut). Studzimy. Z ciasta możemy również przygotować jeden mniejszy mazurek prostokątny i drugi w kształcie jajka. Z części ciasto możemy przygotować ozdoby- ciasteczka w kształcie zajączków i kurczaczków- ciasteczka pieczemy ok. 20 minut. Masa- masło ucieramy z cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy serek, mleko w proszku i masę kajmakową. Na koniec całość perfumujemy ekstraktem waniliowym. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem jagodowym. Wykładamy masę serowo-kajmakową. Ozdabiamy bakaliami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/04/mazurek-serowo-kajmakowy.html