Tradycyjne ciasto wielkanocne. Nie może zabraknąć go na moim świątecznym stole. Wyjątkowo kruche i aromatyczne, wzbogacone mąką orkiszową pełnoziarnistą. Słodycz masy kajmakowej przełamałam serkiemwaniliowym. Polecam!Jednocześnie życzę wszystkim moim znajomym i czytelnikom bloga spokojnych, rodzinnych, wesołych i smacznych świąt Wielkiej Nocy :) .SKŁADNIKI:Składniki na ciasto:250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej250 g mąki pszennej6 żółtek z ugotowanych jajek250 g zimnego masła250 g cukru pudrułyżka domowego cukru waniliowegojajko do posmarowania ciastaskórka otarta z cytrynyłyżka kwaśnej śmietany 18%Masa serowo-kajmakowa:50 g miękkiego masła500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym2 łyżki cukru waniliowegopuszka gotowej masy kajmakowej (lub gotowane 2-3 godziny mleko skondensowane słodzone)łyżka ekstraktu waniliowegoduża łyżka mleka w proszkusłoiczek dżemujagodowegodekoracja:płatki migdałoweskórka pomarańczowasuszona żurawinaPRZYGOTOWANIE:Mąkę mieszamy z przetartymi przez sitko żółtkami, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy- mieszamy. Dodajemy zimne masło, skórkę z cytryny i siekamy. Kiedy całość będzie przypominała kruszonkę dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. 3/4 ciasta wałkujemy na prostokąt i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, do którego przyklejamy uformowane z pozostałego ciasta brzegi. Rant również smarujemy jajkiem. Ciasto nakłuwamy widelcem, żeby nie "wstało" podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni do momentu aż ciasto ładnie się zezłoci (ok. 30 minut). Studzimy. Z ciasta możemy również przygotować jeden mniejszy mazurek prostokątny i drugi w kształcie jajka. Z części ciasto możemy przygotować ozdoby- ciasteczka w kształcie zajączków i kurczaczków- ciasteczka pieczemy ok. 20 minut. Masa- masło ucieramy z cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy serek, mleko w proszku i masę kajmakową. Na koniec całość perfumujemy ekstraktem waniliowym. Wystudzone ciasto smarujemy dżememjagodowym. Wykładamy masę serowo-kajmakową. Ozdabiamy bakaliami. Smacznego!