Wykonanie
Rogaliki
drożdżowe ale kruche mają to do siebie, że nie czerstwieją tak szybko. Nadziane pyszną, domową
konfiturą są wilgotne w środku i mogą kilka dni poleżeć ale są tak pyszne że zazwyczaj znikają szybko i nie zdążą się zestarzeć.
Składniki:60 dag
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru1 kostka
masła2
żółtka1 łyżka ekstraktu
waniliowego1/4 l kwaśnej
śmietany 18%5 dag
drożdżysól1 słoik ulubionego
dżemu lub powideł1
jajko do posmarowania
Drożdże pokruszyć i rozrobić w
śmietanie z dodatkiem 1 łyżeczki
cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Na blat lub stolnicę przesiać
mąkę z
solą. Posiekać nożem schłodzone
masło. Zrobić dołek, dodać wyrośnięte
drożdże,
żółtka i
wanilię, zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta wałkować koło, podzielić je na 8 części. Na każdym szerszym końcu kłaść łyżeczkę
dżemu, zwijać ku cieńszemu końcowi. Przełożyć na blaszkę i pozostawić na 15 min. Posmarować rozmąconym
jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 min, aż będą złote.Smacznego:)