ßßß Cookit - przepis na Kruche rogaliki drożdżowe

Kruche rogaliki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Rogaliki drożdżowe ale kruche mają to do siebie, że nie czerstwieją tak szybko. Nadziane pyszną, domową konfiturą są wilgotne w środku i mogą kilka dni poleżeć ale są tak pyszne że zazwyczaj znikają szybko i nie zdążą się zestarzeć.
Składniki:
60 dag mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/4 l kwaśnej śmietany 18%
5 dag drożdży
sól
1 słoik ulubionego dżemu lub powideł
1 jajko do posmarowania
Drożdże pokruszyć i rozrobić w śmietanie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Na blat lub stolnicę przesiać mąkę z solą. Posiekać nożem schłodzone masło. Zrobić dołek, dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i wanilię, zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta wałkować koło, podzielić je na 8 części. Na każdym szerszym końcu kłaść łyżeczkę dżemu, zwijać ku cieńszemu końcowi. Przełożyć na blaszkę i pozostawić na 15 min. Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 min, aż będą złote.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/02/Kruche-rogaliki-drozdzowe.html