Wykonanie
Kuchnia staropolska czerpała z obyczajów narodów, które żyły w granicach dawnej polski. To nie tylko kuchnia magnacka, ale również szlachecka, chłopska i mieszczańska. Przez lata wszystkie te elementy splotły się w "polski styl kulinarny". Serowiec ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, jest puszysty i delikatny. Polecam.

Składniki:30dag
mąki pszennej10dag
masła1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 18%2
żółtkakopiasta łyżka
cukru pudruSer:70dag dokładnie
zmielonego sera (dałam Mój Ulubiony z Wielunia)1/2 kostki (12,5dag)
masła4
jajkapół szklanki
cukru pudrucukier waniliowyskórka otarta z jednej
cytrynytłuszcz do wysmarowania formy
Sos malinowy:świeże
malinycukier puder

Wykonanie:Składniki ciasta zagniatamy. Gdy ciasto stanie sie jednolite i sprężyste owijamy kule w folię i przez godzinę wychładzamy w lodówce.Przygotowujemy
ser:
Masło ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym(robotem) na puch. Dodajemy po jednym
żółtku i
sera na przemian,cały czas ubijając . Do połączonych składników dodajemy
skórkę z cytryny i ubitą na sztywno piane z
białek. Dokładnie mieszamy drewniana łyżką by składniki sie połączyły.


Wychłodzone ciasto dzielimy na nierówne części. Nieco większą, po rozwałkowaniu, wykładamy spód dużej tortownicy. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem i podpiekamy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 12 minut, aż się zrumieni.Pozostałą część rozwałkowujemy na cienki placek i trzymamy w chłodzie. Na podpieczony i lekko wystudzony spód wykładamy masę
serową, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy rozwałkowanym surowym
ciastem. Lekko nakłuwamy widelcem. Całość wstawiamy na 70 minut do nagrzanego do temp. 180C piekarnika. Po upieczeniu, całość można posypać
cukrem pudrem. Podajemy z
sosem malinowym. Wystarczy świeże
maliny wrzucić do blendera z odrobina
cukry pudru i Gotowe.


Smacznego!!!