ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z masą migdałową ( frangipane)

Kruche ciasto z masą migdałową ( frangipane)

nazwa

Wykonanie

Ciasto:
300 g mąki tortowej
200 g zimnego masła
100 g waniliowego cukru pudru lub 100 g cukru pudru z 1 łyżeczką pasty z wanilii
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa migdałowa ( frangipane) :
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
200 g mielonych migdałów
4 jajka
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki esencji migdałowej (opcjonanie)
Do przełożenia :
400 g dżemu z czarnej porzeczki , z aronii lub malinowego*
Do posypania :
50 g płatków migdałowych
Ciasto : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder , dodać szczyptę soli , zimne masło , posiekac szerokim nożem , dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąc w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. pól godziny. W tym czasie przygotować masę migdałową Masa migdałowa (frangipane) : Miękkie masło utrzeć mikserem na puch z przesianym cukrem puderm, dodać esencję
migdałową i jajka po jednym, mieszając. Masa będzie wyglądala jak zwarzona, ale tak ma
być. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać mielone migdały i przesianą mąkę, delikatnie
wymieszać. Foremkę 20X20 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. posmarować masłem i wysypać tartą
bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremkę, formując mały brzeg. Ciasto nakłuć kilka razy
widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 zt. z termoobiegiem ok. 10 - 15 min . Gorące ciasto posmarować dżemem , wyrównać i nałożyć masę migdałową równą warstwą . Piec ciasto 30 min. w temp. 170 st z termoobiegiem , posypać płatkami migdałowymi i piec
jeszcze 10 min. Ciasto całkowicie wystudzić przed pokrojeniem. * Przepis wzorowany na Bakewell tart - tam daje się dżem malinowy.
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2013/04/KRUCHE-CIASTO-Z-MASA-MIGDALOWA-FRANGIPANE.html