Wykonanie

Ciasto:300 g
mąki tortowej200 g zimnego
masła100 g
waniliowego cukru pudru lub 100 g
cukru pudru z 1 łyżeczką pasty z
wanilii3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa migdałowa ( frangipane) :200 g miękkiego
masła200 g
cukru pudru200 g mielonych
migdałów4
jajka2 płaskie łyżki
mąki pszennej1/4 łyżeczki esencji migdałowej (opcjonanie)Do przełożenia :400 g
dżemu z czarnej porzeczki , z aronii lub
malinowego*Do posypania :50 g
płatków migdałowychCiasto : Na stolnicę przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
cukier puder , dodać szczyptę
soli , zimne
masło , posiekac szerokim nożem , dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąc w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. pól godziny. W tym czasie przygotować masę
migdałową Masa migdałowa (frangipane) : Miękkie
masło utrzeć mikserem na puch z przesianym
cukrem puderm, dodać esencję
migdałową i
jajka po jednym, mieszając. Masa będzie wyglądala jak zwarzona, ale tak mabyć. Po dodaniu wszystkich
jajek wsypać mielone
migdały i przesianą
mąkę, delikatniewymieszać. Foremkę 20X20 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. posmarować
masłem i wysypać tartą
bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremkę, formując mały brzeg. Ciasto nakłuć kilka
razywidelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 zt. z termoobiegiem ok. 10 - 15 min . Gorące ciasto posmarować
dżemem , wyrównać i nałożyć masę
migdałową równą warstwą . Piec ciasto 30 min. w temp. 170 st z termoobiegiem , posypać
płatkami migdałowymi i piecjeszcze 10 min. Ciasto całkowicie wystudzić przed pokrojeniem. * Przepis wzorowany na Bakewell tart - tam
daje się
dżem malinowy.