ßßß
Ciasto:300 g mąki tortowej200 g zimnego masła100 g waniliowego cukru pudru lub 100 g cukru pudru z 1 łyżeczką pasty z wanilii3 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa migdałowa ( frangipane) :200 g miękkiego masła200 g cukru pudru200 g mielonych migdałów4 jajka2 płaskie łyżki mąki pszennej1/4 łyżeczki esencji migdałowej (opcjonanie)Do przełożenia :400 g dżemu z czarnej porzeczki , z aronii lub malinowego*Do posypania :50 g płatków migdałowychCiasto : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder , dodać szczyptę soli , zimne masło , posiekac szerokim nożem , dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąc w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. pól godziny. W tym czasie przygotować masę migdałową Masa migdałowa (frangipane) : Miękkie masło utrzeć mikserem na puch z przesianym cukrem puderm, dodać esencjęmigdałową i jajka po jednym, mieszając. Masa będzie wyglądala jak zwarzona, ale tak mabyć. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać mielone migdały i przesianą mąkę, delikatniewymieszać. Foremkę 20X20 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. posmarować masłem i wysypać tartąbułką lub wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremkę, formując mały brzeg. Ciasto nakłuć kilka razywidelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 zt. z termoobiegiem ok. 10 - 15 min . Gorące ciasto posmarować dżemem , wyrównać i nałożyć masę migdałową równą warstwą . Piec ciasto 30 min. w temp. 170 st z termoobiegiem , posypać płatkami migdałowymi i piecjeszcze 10 min. Ciasto całkowicie wystudzić przed pokrojeniem. * Przepis wzorowany na Bakewell tart - tam daje się dżem malinowy.