ßßß Cookit - przepis na Sernik z jabłkami w rumie

Sernik z jabłkami w rumie

nazwa

Wykonanie

Kochani, mam dla Was wyjątkowy przepis. Niecodziennie robię serniki, ponieważ zawsze mam obawy, iż coś pójdzie nie tak. Tyle razy słyszę o tym, że ciasto może upaść itd. Jednak trzeba próbować nowych rzeczy, iść do przodu, a tym samym się rozwijać :)
I muszę przyznać, że efekt końcowy był cudowny! Oprócz smaku dużą rolę odegrał wygląd. Nuta cytryny świetnie skomponowała się z jabłkami namoczonymi w rumie. Z pewnością powtórzę ten sernik jeszcze raz, ponieważ zbyt szybko zniknął z naszego stołu :)
Składniki:
ciasto:
320g mąki
250g masła roślinnego
2 żółtka
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
nadzienie:
500g tłustego białego sera trzykrotnie zmielonego
skórka otarta z 1 cytryny
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 jajka
1 kg jabłek
1/2 szklanki rumu
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Mąkę, cukier puder i sól przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka, masło roślinne i wodę- energicznie zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub mąkę. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 30 min.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy rumem, który wcześniej łączymy z płynnym miodem.
Ser miksujemy ze skórką cytrynową oraz stopniowo dodawanym cukrem, budyniem, a także z jajkami. Robimy to tylko do momentu połączenia się składników, ponieważ zbyt długie miksowanie może spowodować, iż nasz sernik opadnie po wyciągnięciu.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim dno wysmarowanej wcześniej formy. Spód podpiekamy w 180°C przez około 15 minut.
Na spód wylewamy ser, a na wierzchu rozkładamy plasterki jabłek - rum odlewamy.
Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w 180°C. Jeśli jabłka zaczną się rumienić należy przykryć górę folią aluminiową.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia na parę godzin- najlepiej smakuje w następnym dniu :)
SMACZNEGO
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/11/sernik-z-jabkami-w-rumie.html