Wykonanie

Kochani, mam dla Was wyjątkowy przepis. Niecodziennie robię serniki, ponieważ zawsze mam obawy, iż coś pójdzie nie tak. Tyle
razy słyszę o tym, że ciasto może upaść itd. Jednak trzeba próbować nowych rzeczy, iść do przodu, a tym samym się rozwijać :)I muszę przyznać, że efekt końcowy był cudowny! Oprócz smaku dużą rolę odegrał wygląd. Nuta
cytryny świetnie skomponowała się z
jabłkami namoczonymi w
rumie. Z pewnością powtórzę ten sernik jeszcze raz, ponieważ zbyt szybko zniknął z naszego stołu :)Składniki:ciasto:320g
mąki250g
masła roślinnego2
żółtka3 łyżki zimnej
wodyszczypta
soli3 łyżki
cukru pudrunadzienie:500g
tłustego białego sera trzykrotnie zmielonegoskórka otarta z 1
cytryny4 łyżki
cukru pudru1 opakowanie budyniu
waniliowego2
jajka1 kg
jabłek1/2 szklanki
rumu3 łyżki
mioduPrzygotowanie:
Mąkę,
cukier puder i
sól przesiewamy na stolnicę. Dodajemy
żółtka,
masło roślinne i
wodę- energicznie zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy
wodę lub
mąkę. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 30 min.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy
rumem, który wcześniej łączymy z płynnym
miodem.
Ser miksujemy ze
skórką cytrynową oraz stopniowo dodawanym
cukrem,
budyniem, a także z
jajkami. Robimy to tylko do momentu połączenia się składników, ponieważ zbyt długie miksowanie może spowodować, iż nasz sernik opadnie po wyciągnięciu.Na stolnicy oprószonej
mąką rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim dno wysmarowanej wcześniej formy. Spód podpiekamy w 180°C przez około 15 minut.Na spód wylewamy
ser, a na wierzchu rozkładamy plasterki
jabłek -
rum odlewamy.Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w 180°C. Jeśli
jabłka zaczną się rumienić należy przykryć górę folią aluminiową.Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia na parę godzin- najlepiej smakuje w następnym dniu :)SMACZNEGO

