Wykonanie

Jedno z tych ciast przy których można się zapomnieć. Tu jeden kawałeczek, tu drugi a może i trzeci wpadnie :D Dlatego warto się dzielić tym bardziej, że ciasto jest pyszne a i łatwe w przygotowaniu.Składniki:100 g zimnego
masła200 g
mąki50 g
cukru pudru2
żółtkaew. 1 łyżka zimnej
wodyNadzienie:100 ml
oleju120 g
cukru pudru100 g zmielonych
migdałów (blanszowanych)25 g
mąki3
jajka1 łyżeczka ekstraktuDodatkowo:400 g
jabłekmigdały do posypania
cukier puder do posypaniaForma do tart 21 cmWszystkie składniki ciasta zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta (jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodajemy
wodę). Ciasto układamy
między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy do rozmiaru blaszki. Przekładamy i dociskamy do dna i
boków. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie przykrywamy pergaminem, obciążamy
ryżem,
grochem albo
fasolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, wyjmujemy zdejmujemy pergamin i wkładamy z powrotem na 10 minut.Nadzienie:
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Wszystkie składniki nadzienia miksujemy na najwyższych obrotach około 3 minut.Wyjmujemy kruchy spód z piekarnika układamy
jabłka, wlewamy nadzienie, posypójemy
płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20-30 minut (wierzch ciasta musi zrobić się złoty). Studzimy a przed podaniem posypójemy
cukrem pudrem.* Blanszowanie :
migdały zalewamy wrzątkiem, czekamy chwilę a następnie zdejmujemy skórkę. Wrzucamy
migdały na suchą patelnie i chwilę prażymy aż zrobią się suche. Możemy też rozłożyć
migdały na papierowym ręczniku i poczekać aż wchłonie wilgoć.