ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik pod migdałową pierzynką

Jabłecznik pod migdałową pierzynką

nazwa

Wykonanie

Jedno z tych ciast przy których można się zapomnieć. Tu jeden kawałeczek, tu drugi a może i trzeci wpadnie :D Dlatego warto się dzielić tym bardziej, że ciasto jest pyszne a i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
100 g zimnego masła
200 g mąki
50 g cukru pudru
2 żółtka
ew. 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
100 ml oleju
120 g cukru pudru
100 g zmielonych migdałów (blanszowanych)
25 g mąki
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu
Dodatkowo:
400 g jabłek
migdały do posypania
cukier puder do posypania
Forma do tart 21 cm
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta (jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodajemy wodę). Ciasto układamy między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy do rozmiaru blaszki. Przekładamy i dociskamy do dna i boków. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie przykrywamy pergaminem, obciążamy ryżem, grochem albo fasolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, wyjmujemy zdejmujemy pergamin i wkładamy z powrotem na 10 minut.
Nadzienie: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Wszystkie składniki nadzienia miksujemy na najwyższych obrotach około 3 minut.
Wyjmujemy kruchy spód z piekarnika układamy jabłka, wlewamy nadzienie, posypójemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20-30 minut (wierzch ciasta musi zrobić się złoty). Studzimy a przed podaniem posypójemy cukrem pudrem.
* Blanszowanie : migdały zalewamy wrzątkiem, czekamy chwilę a następnie zdejmujemy skórkę. Wrzucamy migdały na suchą patelnie i chwilę prażymy aż zrobią się suche. Możemy też rozłożyć migdały na papierowym ręczniku i poczekać aż wchłonie wilgoć.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/09/jabecznik-pod-migdaowa-pierzynka.html