ßßß
Przepyszne ciacho na jesienne dni i nie tylkoSkładniki na kruche ciasto:175 g mąki100 g masła schłodzonego, pokrojonego w kostkę2,5 łyżeczki cukru pudru1 żółtko1 łyżeczka wodyNadzienie:1 jajko1 żółtko140 g nierafinowanego cukru55 g masła, roztopionego100 g mielonych migdałów1 łyżka brandyśliwki drylowane
Wcieramy w makę opuszkami palców masło, a nastepnie dodajemy pozostałe składniki. Ciasto zagniatamy do momentu połączenia wszystkich składników, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto wałkujemy, między folią, tworząć okrąg trochę większy niż nasza foremka, tak aby przykryć również ścianki. Rozkładamy ciasto na foremce lekko dociskając. ( *rada – folia ułatwia wałkowanie i przenoszenie ciasta, wówczas się tak nie lepi ) Przed pieczeniem dobrze jest jeszcze ciasto chwilę schłodzić, wkładamy ja na 5 min do zamrażalnika. Aby ciasto nam nie pofalowało najlepiej położyć na dnie papier do pieczenia z suchą fasolą, która obciąży ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 15 minut.Przygotowujemy nadzienie: w średnim garnku rozpuszczamy masło, chwile odstawiamy aby ostygło. Po czym dodajemy jajko, żółtko, 100 g drobnego cukru, mielone migdały oraz brandy i wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, którą przekładamy na upieczony spód.Na migdałowej masie układamy połówki śliwek i posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut, aż nadzienie sie zetnie, a brzegi ciasta będą brązowe. Jak ciasto lekko ostygnie opruszamy cukrem pudrem i zajadamy!
SmacznegoZapraszam również na: