Wykonanie
            Do sezonu na 
śliwki jeszcze trochę czasu zostało, ale znalazłam ostatnio naszą dawno sfotografowaną tartę i postanowiłam ją zamieścić.Przepis pochodzi z książki Terry Jeavons "Desery Ponad 100 wspaniałych przepisów"Składniki: 
masło do posmarowania formy, 
maka do oprószenia. Ciasto: 200 g 
mąki, 115 g 
masła (pokrojonego w kostkę), 1 łyżka 
wody, 2 łyżki 
cukru. Nadzienie: 1 
jajko, 1 
żółtko, 90 g 
cukru, 55 g 
masła, 100 g mielonych 
migdałów, 1 łyżka 
brandy, 900 g 
śliwek.Przygotowanie: Ciasto: Formę do tarty o średnicy 23 cm posmarować 
masłem. Ciasto: w misce wymieszać 
mąkę z 
cukrem, po czym opuszkami palców wetrzeć 
masło, tak, aby mieszkanka przypominała grubo zmieloną 
bułkę tartą. dodać 
wodę i wymieszać aby powstało miękkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut, po czym rozwałkować i włożyć do formy. Odciąć wystające ciasto, po czym za pomocą widelca nakłuć ciasto pozostałe w foremce. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Na ciasto wyłożyć pergamin i rozłożyć na nim 
suchą fasolę. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. Po tym czasie zdjąć papier z 
fasolą i piec kolejne 15 minut. Nadzienie: W misce umieścić 
jajko, 
żółtko, 60 g 
cukru, roztopione 
masło, mielone 
migdały oraz 
brandy i wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładką pastę. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód. Na migdałowej 
masie ułożyć połówki 
śliwek (przekrojoną częścią do góry). Posypać pozostałym 
cukrem i wstawić na rozgrzaną blachę do piekarnika. Piec 35-40 minut, aż nadzienie się zetnie, a brzegi ciasta będą brązowe. Podawać gorące z dodatkiem 
bitej śmietany wg uznania).
