Wykonanie
Apple pie, czyli najsłynniejsza amerykańska szarlotka. Możemy spotkać się z nią w wielu filmach i bajkach. Jej głównym składnikiem są
jabłka, na dalszy
plan wysuwa się delikatne ciasto. Najlepiej smakuje z
bitą śmietaną i
lodami waniliowymi. ;) Istnieje dużo wariacji na temat szarlotki, np francuska Tarte Tatin. Z pewnością na moim blogu będą pojawiać się także te inne wersje.
Składniki na ciasto:300 g
mąki60 g
cukru pudru150 g
masła (w temperaturze pokojowej)1
jajko1
białko1. Wszystkie składniki zagniatamy, tworząc plastyczne ciasto.2. Dzielimy na dwie części i wkładamy na 30 minut do lodówki.3. Wałkujemy z ciast dwa okrągłe placki. (jeden trochę większy do przykrycia góry ciasta)Na farsz ciasta:1
żółtko2 kg
jabłek (najlepiej kilka różnych odmian)1 łyżka
cynamonu3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
mąki ziemniaczanejwoda4.
Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środek i kroimy w kostkę.5. Do dużego garnka wlewamy tyle
wody, by przykryła jego spód. Wsypujemy
jabłka.6. Prażymy
jabłka około 5 minut. Dodajemy
cynamon,
cukier puder i
mąkę ziemniaczaną.7. Jedną z połówek naszego ciasta przekładamy do formy na tartę. Nie odcinamy pozostałych brzegów ciasta. Robimy dziurki widelcem.8. Przekładamy uprażone
jabłka.9. Przykrywamy
jabłka drugą częścią ciasta. Łączymy brzegi ciasta,
spodu i góry. Tworzymy coś podobnego do warkocza.10. Nacinamy górę nożem.11. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 175 stopni.12. Przed podaniem lepiej żeby ciasto ostygło i stężało.
Smacznego! :)