Wykonanie
Fenomen tego ciasto polega na tym, że jest niesamowicie puszyste. Patrząc po składnikach i na zdjęcie nie jest to żadne arcydzieło ale
maślany i pulchny smak tego ciasta może zachwycić. A jeśli dodamy do tego aromatyczne
śliwki posypane
cynamonem to gwarantuje Wam, że ciasto zniknie w mgnieniu oka. I dobrze bo najlepsze jest na ciepło także nie żałujcie jeśli zobaczycie, że zaraz po upieczeniu zostają tylko okruszki.
ŹródłoSkładniki:60 g
masła, roztopionego i ostudzonego120 g
mąki, przesianej100 g
cukru pudru4
jajka (osobno
białka i
żółtka)200-300 g
śliwekcynamonPiekarnik nagrzać do 180 st C.
Żółtka utrzeć z połową
cukru na kogel
mogel. W drugiej misce ubić
białka na sztywną pianę - pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g
cukru. Do
żółtek na zmianę dodawać pianę,
masło i
mąkę - należy mieszać dokładnie, ale niezbyt energicznie. Tak, by zachować strukturę piany, dzięki
czemu ciasto będzie puszyste. Formę o średnicy 20 cm wysmarować
masłem, wysypać
tartą bułką. Wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć wypestkowane i pokrojone na ćwiartki
śliwki. Posypać
cynamonem. Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy. Ostudzić w formie.Smacznego:)