Wykonanie
Kaiserschmarrn, czyli austriacki omlet cesarski, to przyrumienione kawałki puszystego omletu jajecznego, podawanego na słodko z
konfiturami lub
owocami. Przepysznie danie
śniadaniowe na słodko lub deser, który uzależnia. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu.To tradycyjne danie pochodzące z kuchni austrowęgierskiej jest bardzo popularne w Austrii oraz włoskim Tyrolu. Amatorzy zimowego szaleństwa w Alpach i Dolomitach na pewno spotkali się z nim nieraz.W oryginalnym, austriackim przepisie na tę ilość
jajek (2 szt.) i
cukru (25 g) jest 60 g
mąki i 125 ml
mleka. Jednak te proporcję często ulegają zmianie i można spotkać mnóstwo wersji cesarskiego omletu, w różnych konsystencjach. Ja zmniejszyłam ilość
mąki i
mleka o połowę, co powoduje, że mój Kaiserschmarrn jest lżejszy, delikatniejszy i rozpływa się w ustach – zdecydowanie polecam Wam tę wersje. Dodatkowo radzę nie przesuszyć omletu na patelni – taki jeszcze lekko wilgotny, który ledwie się ściął, jest najlepszy!Zarówno oryginalny Kaiserschmarrn, a szczególnie moją lżejszą wersje, raczej nie uda się przewrócić na patelni na drugą stronę w całości. Ale jest to jak najbardziej prawidłowe! A finalnie i tak rozrywamy omlet na kawałki, które jeszcze chwilę przyrumieniamy. Właśnie ta lekka i dość niestabilna struktura tego omletu, powoduje, że jest on tak pyszny i delikatny.Tradycyjnie do omletu cesarskiego dorzuca się jeszcze
rodzynki namoczone w
rumie. Natomiast najpopularniejszym dodatkiem jest właśnie
konfitura śliwkowa,
jabłka na gorąco lub inne
owoce. Poza sezonem można zrobić szybką
konfiturę z
mrożonych owoców (jak tak zawsze robię), albo po prostu użyć gotowej
konfitury lub
dżemu. Omlet obowiązkowo należy oprószyć
cukrem pudrem.porcja dla 1 osobySkładniki2
jajka25 g
cukru30 g
mąki60 ml
mlekaszczypta
solido smażenia1 łyżka
masłapodsmażane
śliwki150 g
śliwek (waga po odpestkowaniu, tj. 3 do 4
owoce)1 i 1/2 łyżki
cukru1/3 łyżeczki
cynamonudo posypania
cukier puderWykonanie
śliwki przeciąć na pół, wyjąć pestki i pokroić w niewielką kostkę.
Śliwki umieścić w garnuszku, dodać
cukier oraz
cynamon i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż
śliwki staną się miękkie i puszczą sokoddzielić
białka od
żółtek i umieścić w osobnych naczyniachdo
białek dodać
sól i ubić na sztywną pianędo
żółtek dodać
cukier i chwilę miksować mikserem, następnie dodać
mąkę oraz
mleko i zmiksować do połączeniamasę z
żółtkami wlać do
białek i delikatnie połączyć mieszając łyżką – tak, by piana nie opadła na patelni rozpuścić
masło i wylać na nie ciasto. Rozprowadzić, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, powoli, przez kilka minut – aż spód będzie złoty, zrumieniony. Wtedy przewrócić omlet na drugą stronę – jest on bardzo delikatny więc może się porwać, ale finalnie o to nam chodzi – przewrócić do zatem w całości lub w częściach. Podsmażać drugą stronę również do momentu aż będzie zrumieniona. Następnie omlet pokroić
łopatką na kawałki i jeszcze przez moment podsmażyćwyłożyć na talerz, posypać obficie
cukrem pudrem, a obok wyłożyć gorące
śliwki. Podawać natychmiast
Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus