ßßß
Kaiserschmarrn, czyli austriacki omlet cesarski, to przyrumienione kawałki puszystego omletu jajecznego, podawanego na słodko z konfiturami lub owocami. Przepysznie danie śniadaniowe na słodko lub deser, który uzależnia. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu.To tradycyjne danie pochodzące z kuchni austrowęgierskiej jest bardzo popularne w Austrii oraz włoskim Tyrolu. Amatorzy zimowego szaleństwa w Alpach i Dolomitach na pewno spotkali się z nim nieraz.W oryginalnym, austriackim przepisie na tę ilość jajek (2 szt.) i cukru (25 g) jest 60 g mąki i 125 ml mleka. Jednak te proporcję często ulegają zmianie i można spotkać mnóstwo wersji cesarskiego omletu, w różnych konsystencjach. Ja zmniejszyłam ilość mąki i mleka o połowę, co powoduje, że mój Kaiserschmarrn jest lżejszy, delikatniejszy i rozpływa się w ustach – zdecydowanie polecam Wam tę wersje. Dodatkowo radzę nie przesuszyć omletu na patelni – taki jeszcze lekko wilgotny, który ledwie się ściął, jest najlepszy!Zarówno oryginalny Kaiserschmarrn, a szczególnie moją lżejszą wersje, raczej nie uda się przewrócić na patelni na drugą stronę w całości. Ale jest to jak najbardziej prawidłowe! A finalnie i tak rozrywamy omlet na kawałki, które jeszcze chwilę przyrumieniamy. Właśnie ta lekka i dość niestabilna struktura tego omletu, powoduje, że jest on tak pyszny i delikatny.Tradycyjnie do omletu cesarskiego dorzuca się jeszcze rodzynki namoczone w rumie. Natomiast najpopularniejszym dodatkiem jest właśnie konfitura śliwkowa, jabłka na gorąco lub inne owoce. Poza sezonem można zrobić szybką konfiturę z mrożonych owoców (jak tak zawsze robię), albo po prostu użyć gotowej konfitury lub dżemu. Omlet obowiązkowo należy oprószyć cukrem pudrem.porcja dla 1 osobySkładniki2 jajka25 g cukru30 g mąki60 ml mlekaszczypta solido smażenia1 łyżka masłapodsmażane śliwki150 g śliwek (waga po odpestkowaniu, tj. 3 do 4 owoce)1 i 1/2 łyżki cukru1/3 łyżeczki cynamonudo posypaniacukier puderWykonanieśliwki przeciąć na pół, wyjąć pestki i pokroić w niewielką kostkę. Śliwki umieścić w garnuszku, dodać cukier oraz cynamon i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż śliwki staną się miękkie i puszczą sokoddzielić białka od żółtek i umieścić w osobnych naczyniachdo białek dodać sól i ubić na sztywną pianędo żółtek dodać cukier i chwilę miksować mikserem, następnie dodać mąkę oraz mleko i zmiksować do połączeniamasę z żółtkami wlać do białek i delikatnie połączyć mieszając łyżką – tak, by piana nie opadła na patelni rozpuścić masło i wylać na nie ciasto. Rozprowadzić, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, powoli, przez kilka minut – aż spód będzie złoty, zrumieniony. Wtedy przewrócić omlet na drugą stronę – jest on bardzo delikatny więc może się porwać, ale finalnie o to nam chodzi – przewrócić do zatem w całości lub w częściach. Podsmażać drugą stronę również do momentu aż będzie zrumieniona. Następnie omlet pokroić łopatką na kawałki i jeszcze przez moment podsmażyćwyłożyć na talerz, posypać obficie cukrem pudrem, a obok wyłożyć gorące śliwki. Podawać natychmiast
Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus