ßßß Cookit - przepis na Zwetschgenkuchen czyli kruche ze śliwkami

Zwetschgenkuchen czyli kruche ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Ciasta ze śliwkami to jedne z moich ulubionych ciast owocowych. Nie trzeba mnie więc było namawiać do upieczenia kolejnego. Przepis na to smaczne, kruche ciasto ze śliwkami umieściła na forum Cincin Sinistra . Pochodzi z książki Clarissy Hyman "Kuchnia Żydowska" . Jest bardzo proste i szybko się je robi. Równie szybko zjada. Nijak jednak nie mogłam upchać 1 kilograma śliwek na tak małej powierzchni...zmieściło się tylko ok 600 g...może moje jakieś lekkie były:)
200 g mąki
75 g cukru pudru(dałam drobny, caster sugar)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
150 g masła
1 żółtko
1 kg śliwek(więcej niż 600 g nie chciało się zmieścić)
Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy masło i siekając robimy kruszonkę. Dodajemy żółtko i zagniatamy. Ciasto jest dość lepkie. Schładamy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, krojąc na połówki. Wylepiamy ciastem tortownicę o średnicy 24 cm. Układamy śliwki na cieście skórka do góry. Pieczemy ok 45-50 min w temp 200 st C.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/10/blog-post.html