Wykonanie
Ciasta ze
śliwkami to jedne z moich ulubionych ciast
owocowych. Nie trzeba mnie więc było namawiać do upieczenia kolejnego. Przepis na to smaczne, kruche ciasto ze
śliwkami umieściła na forum Cincin Sinistra . Pochodzi z książki Clarissy Hyman "Kuchnia Żydowska" . Jest bardzo proste i szybko się je robi. Równie szybko zjada. Nijak jednak nie mogłam upchać 1 kilograma
śliwek na tak małej powierzchni...zmieściło się tylko ok 600 g...może moje jakieś lekkie były:)
200 g
mąki75 g
cukru pudru(dałam drobny, caster sugar)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu150 g
masła1
żółtko1 kg
śliwek(więcej niż 600 g nie chciało się zmieścić)Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy
masło i siekając robimy kruszonkę. Dodajemy
żółtko i zagniatamy. Ciasto jest dość lepkie. Schładamy.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, krojąc na połówki. Wylepiamy
ciastem tortownicę o średnicy 24 cm. Układamy
śliwki na cieście skórka do góry. Pieczemy ok 45-50 min w temp 200 st C.