Wykonanie
Składniki:1 i 1/2 szklanki
mąki tortowej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki wrzącej
wody1/2 szklanki
mleka3
żółtka1/2 szklanki
cukru pudru1/3 kostki
masła1/2 szklanki
cukru pudru do ubicia
białekbiałka z 3
jajek50 dag świeżych
śliwekcynamonMasło topimy.
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem na puszysty kogiel-mogiel. Do miseczki siejemy przez sitko
mąkę, zalewamy wrzącą
wodą.
Zalane wrzącą
wodą......................................................................I po minucie dodajemy
mleko.
Z
mlekiem....................................................Składniki ciasta mieszamy, najlepiej robotem. Gdy stanie się jednolite, dodajemy, cały czas ucierając, utarte
żółtka,
płynny tłuszcz i
proszek do pieczenia.
Z tłuszczem, koglem-moglem i
proszkiem do pieczenia..............................Całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C na około 30 minut.
Ciasto w foremce.................................................................Lekko zrumienione wystawiamy, by przestygło. Na wychłodzone ciasto układamy bardzo gęsto kawałki
śliwek i delikatnie opruszamy
cynamonem. Na
owoce wykładamy pianę ubitą na sztywno z
białek i
cukru pudru.
Śliwki z
cynamonem i pianką...............................................................
Z biała chmurką...............................................I ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 110'C na około 40-45 minut i lekko uchylamy drzwiczki ( na centymetr). Piana powinna się lekko wysuszyć. Smacznego !
Biszkopcik
śliwkowy z pianką....................................................