ßßß Cookit - przepis na Biszkopcik śliwkowy z pianką

Biszkopcik śliwkowy z pianką

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wrzącej wody
1/2 szklanki mleka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru do ubicia białek
białka z 3 jajek
50 dag świeżych śliwek
cynamon
Masło topimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogiel-mogiel. Do miseczki siejemy przez sitko mąkę, zalewamy wrzącą wodą.
Zalane wrzącą wodą......................................................................
I po minucie dodajemy mleko.
Z mlekiem....................................................
Składniki ciasta mieszamy, najlepiej robotem. Gdy stanie się jednolite, dodajemy, cały czas ucierając, utarte żółtka, płynny tłuszcz i proszek do pieczenia.
Z tłuszczem, koglem-moglem i proszkiem do pieczenia..............................
Całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C na około 30 minut.
Ciasto w foremce.................................................................
Lekko zrumienione wystawiamy, by przestygło. Na wychłodzone ciasto układamy bardzo gęsto kawałki śliwek i delikatnie opruszamy cynamonem. Na owoce wykładamy pianę ubitą na sztywno z białek i cukru pudru.
Śliwki z cynamonem i pianką...............................................................
Z biała chmurką...............................................
I ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 110'C na około 40-45 minut i lekko uchylamy drzwiczki ( na centymetr). Piana powinna się lekko wysuszyć. Smacznego !
Biszkopcik śliwkowy z pianką....................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/10/Biszkopcik-sliwkowy-z-pianka.html