Wykonanie
przepis własnySkładniki:180g
masła1
jajko120g
cukru pudru300g
mąki orkiszowej2 łyżki semoliny40g zmielonych
migdałów bez skórekodrobina czerwonego barwnika
Masło i
cukier puder posiekać i zagnieść na jednolitą kulę, dodać
jajko, następnie semolinę i
mąkę orkiszową, wszystko dobrze zagnieść, nie ma znaczenia że
masło będzie dość miękkie od ciepła rąk, dodać
migdały i ponownie szybko zagnieść do połączenia składników. Zrobić z masy kulę, zapakować w folię i przechowywać w lodówce około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować, wykroić gwiazdki, ułożyć na papierze i piec 14 minut w temperaturze 180' (do zrumienienia ale nie za długo )Zrobić
lukier królewski czyli wybić jedno
białko jaja, roztrzepać i dodać
cukier puder, najlepiej przesiany przez sito by nie powstały grudy. Jedną część zabarwić czerwonym barwnikiem, pozostałą część zostawić białą. Dekorować gwiazdki po ostygnięciu :) Smacznego :)