ßßß
przepis własnySkładniki:180g masła1 jajko120g cukru pudru300g mąki orkiszowej2 łyżki semoliny40g zmielonych migdałów bez skórekodrobina czerwonego barwnikaMasło i cukier puder posiekać i zagnieść na jednolitą kulę, dodać jajko, następnie semolinę i mąkę orkiszową, wszystko dobrze zagnieść, nie ma znaczenia że masło będzie dość miękkie od ciepła rąk, dodać migdały i ponownie szybko zagnieść do połączenia składników. Zrobić z masy kulę, zapakować w folię i przechowywać w lodówce około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować, wykroić gwiazdki, ułożyć na papierze i piec 14 minut w temperaturze 180' (do zrumienienia ale nie za długo )Zrobić lukier królewski czyli wybić jedno białko jaja, roztrzepać i dodać cukier puder, najlepiej przesiany przez sito by nie powstały grudy. Jedną część zabarwić czerwonym barwnikiem, pozostałą część zostawić białą. Dekorować gwiazdki po ostygnięciu :) Smacznego :)