Wykonanie
Piekę je co roku w okresie Halloween, choć samego święta nie obchodzę, dzieciaki są zachwycone tego typu wypiekami. Cudaczne i bardzo smaczne, choć dla niektórych obrzydliwie nieapetyczne paluchy wiedźmy, zachwycą amatorów mocnych wrażeń :) Są przy tym tak bardzo chrupiące i kruche, że ma się ochotę sięgnąć po następnego i następnego...Na zdjęciu mój zeszłoroczny wypiek, niestety w tym roku, paluchy zostały rozdane jeszcze ciepłe, tyle co wyciągnięte z piekarnika ;) Jeśli jednak nie odpowiadają Wam
ciasteczka w formie paluchów, możecie wykorzystać sam przepis na ciasto, który według mnie jest idealny.
Składniki:225 g miękkiego
masła (min.82%)400 g
mąki125 g
cukru pudru1 średnie
jajko1 łyżeczka
aromatu waniliowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
migdałówMigdały zalać wrzącą
wodą. Odstawić na kilka minut, odcedzić i przelać zimną
wodą. Zdjąć skórkę i przekroić na połówki. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać
jajko i aromat i ucierać. Wsypać
mąkę i wymieszać do połączenia, po czym zagnieść ciasto. Kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować na 15 minut do zamrażalnika. Ze schłodzonego ciasta formować kształtne paluchy (cieńsze od naturalnych), włożyć połówkę
migdała imitującego paznokieć i zrobić nacięcia pod paznokciem i w połowie palca. Ciasta ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.