ßßß
Składniki:225 g miękkiego masła (min.82%)400 g mąki125 g cukru pudru1 średnie jajko1 łyżeczka aromatu waniliowego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki migdałów
Migdały zalać wrzącą wodą. Odstawić na kilka minut, odcedzić i przelać zimną wodą. Zdjąć skórkę i przekroić na połówki. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać jajko i aromat i ucierać. Wsypać mąkę i wymieszać do połączenia, po czym zagnieść ciasto. Kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować na 15 minut do zamrażalnika. Ze schłodzonego ciasta formować kształtne paluchy (cieńsze od naturalnych), włożyć połówkę migdała imitującego paznokieć i zrobić nacięcia pod paznokciem i w połowie palca. Ciasta ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.