Wykonanie
No musiałam zrobić :) Na tylu blogach je widziała i stwierdziłam, że muszę wypróbować. Chociaż do Halloween zostało kilka dni, to zrobiłam je dziś, aby zobaczyć czy nadają się na środę. No i przyznam, że prezentują sie strasznie, czyli wypiek idealny na ten dzień ;) Zrobiłam nawet z połowy porcji i wyszło 30 paluchów, więc jeśli ktoś chce się pozajadać paluszkami to starczy. Wypróbujcie, bardzo fajny pomysł do straaasznej
kawy ;)
Co potrzebujem y : (z całej porcji około 60 paluchów)220 g
masła3 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru pudru1
jajko1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
solimigdały, powidła1. Z podanych składników (oprócz
migdałów i powideł) zarabiamy ciasto. Formujemy w kulkę i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.2. Po wyciagnięciu z lodówki formujemy chude wałki (moje były trochę za grube i wyszły nieproporcjonalne do paznokcia ;p) i na końcówce smarujemy powidłami i wbijamy
migdał (lub połówkę). Na palcu robimy kreski, tak jak to jest na zgieciach palca.3. Pieczemy w 200 stopniach przez około 10 - 15 minut.