ßßß Cookit - przepis na Paluszki wiedźmy

Paluszki wiedźmy

nazwa

Wykonanie

Czy obchodzimy Halloween? Nie. W tym roku postanowiliśmy jednak wykorzystać to święto plastycznie i kuchennie.
I tym przepisem żegnam się z Wami na kilka dni.
Najpierw dzieciaki wycinały Jack-o'-lantern z niewyrośniętych dyń. Potem postanowiliśmy zrobić paluszki wiedźmy . Tak naprawdę, to paluszki robiła moja córcia, która nie pozwoliła mi brać udziału w tej zabawie. Sama dzielnie rolowała paluchy, wkładała migdały (które najpierw dzielnie obierała), a potem nacinała rowki. I chyba właśnie o to w tym chodzi, prawda?
Składniki:
225 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki obranych migdałów
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną), na końcu wciskając migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.
Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC Studzić na kratce.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/10/Paluszki-wiedzmy.html