Wykonanie
Czy obchodzimy Halloween? Nie. W tym roku postanowiliśmy jednak wykorzystać to święto plastycznie i kuchennie.I tym przepisem żegnam się z
Wami na kilka dni.
Najpierw dzieciaki wycinały
Jack-o'-lantern z niewyrośniętych dyń.
Potem postanowiliśmy zrobić paluszki wiedźmy . Tak naprawdę, to paluszki robiła moja córcia, która nie pozwoliła mi brać udziału w tej zabawie. Sama dzielnie rolowała paluchy, wkładała
migdały (które najpierw dzielnie obierała), a
potem nacinała rowki. I chyba właśnie o to w tym chodzi, prawda?
Składniki:225 g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru pudru1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów2 i 2/3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli3/4 szklanki obranych
migdałówWykonanie:Wszystkie składniki (oprócz
migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną), na końcu wciskając
migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC Studzić na kratce.
/wydrukuj przepis/