Wykonanie
Pierwszy raz organizuję Halloween. Koniec końcem od kilku dni
siedzę i szukam różności, aby zadowolić gości. Jednym z pomysłów oczywiście są wyszukane w
sieci Paluchy Wiedźmy.
Składniki250 g miękkiego
masła1 szklanka
cukru pudru1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii i z
migdałów350g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
solimigdały do przybrania, ewentualnie drzem lub
lukierPrzygotowanie:Wszystkie składniki mieszamy w mikserze. Kiedy stworzą jedną bryłę, zawijamy w folię aluminiową i na min pół godziny wkładamy do lodówki. Kroimy ciasto na kawałki, kawałkami wałkujemy na grubość jak normalny palec (ciasto troszeczkę podrośnie), na koniec dekorujemy
migdałem, ewentualnie dodajemy
dżem. Uwaga uformowany "palec" nie przyklepujemy, gdyż tak uformowane ciasto bardziej rozleje nam się na blaszce. Pieczemy w 200 st. ok 20 minut. Smacznego!