Wykonanie
Zapraszam na błyskawiczne muffinki na bazie
serka Almette, dyni i
cukinii. Babeczki wychodzą bardzo lekkie, puszyste i wilgotne jednocześnie. Stanowią świetną bazę do wymyślania przeróżnych (zabawnych) dekoracji. Dzięki nim na pierwszy rzut oka zwykły deser zamienia się w bardzo pomysłowa słodkoś. Każda babeczka nabiera indywidualnego charakteru i niepowtarzalnego smaku.Składniki (na ok. 24 muffinki)· 1,5 szklanki
cukru· 2
jajka· 2 szklanki
mąki pszennej· szklanka startej na tarce o dużych oczkach
cukinii· szklanka startej na tarce o dużych oczkach dyni· 2 łyżeczki
proszku do pieczenia· 1 łyżeczka
sody oczyszczonej· 3/4 szklanki
oleju rzepakowego· 300 g Almette
śmietankowy2 łyżki kremu z
kasztanów· szczypta
soli· Szczypta
cynamonu· ok. 150 g
borówek amerykańskich do środka muffinekNa krem:· 150 g Almette
śmietankowy· 2 łyżki
serka mascarpone· 150 g Almette z
Jagodą i
Maliną· kilka(5-6) dojrzałych
malin· 2 łyżeczki
cukru pudruDODATKOWO:·
czekoladowe listki - z
mlecznej i
białej czekolady·
czekoladowe ozdoby·
cukrowe ozdoby· kilka
borówek amerykańskich· kilka
malinŁączymy składniki suche-
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną, szczyptę
soli i
cynamon. W drugiej misce łączymy
jajka, krem z
kasztanów,
olej,
cukier i
serek Almette
śmietankowy. Stopniowo dodajemy do składników mokrych składniki suche. Na sam koniec dodajemy do ciasta startą
dynię i
cukinię. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi wkładkami. Ciasto wylewamy do połowy, na środku układamy kilka
borówek, które zalewamy
ciastem do 2/3 wysokości foremek. Babeczki pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni, termoobiegStudzimy.Przygotowujemy 2 masy- białą i różową.Masa biała - Almette
śmietankowy ucieramy z łyżką
mascarpone i łyżeczką
cukru pudru.Masa różowa- Almette
Jagoda z
Maliną ucieramy z roztartymi
malinami, łyżką
mascarpone i łyżeczką
cukru pudru.Muffinki zdobimy przygotowanymi masami. Możemy przygotować np.:·
świnki - muffinkę pokrywamy masą białą, wygładzamy. Pośrodku robimy za pomocą rękawa cukierniczego różowy pyszczek z masy różowej- dziurki robimy z
czekoladowych guziczków. Oczka robimy z
borówek, a uszy z
czekoladowych listków;· zajączki - muffinkę pokrywamy białą masą, oczy przygotowujemy z
borówek, wąsy z
czekoladowych wiórków, uszy z
białych czekoladowych długich listków, nosek z masy różowej, a ząbki z
białych czekoladowych guziczków;· dwukolorowe muffinki - do rękawa cukierniczego wkładamy z jeden strony masę białą, z drugiej różową. Masy dekoracyjnie wyciskamy na muffinki.Babeczki ozdabiamy czekoladowymi i cukrowymi ozdobami i świeżymi
malinami i
borówkami. Smacznego!