ßßß Cookit - przepis na Muffiny dyniowo-cukiniowe z borówkami

Muffiny dyniowo-cukiniowe z borówkami

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na błyskawiczne muffinki na bazie serka Almette, dyni i cukinii. Babeczki wychodzą bardzo lekkie, puszyste i wilgotne jednocześnie. Stanowią świetną bazę do wymyślania przeróżnych (zabawnych) dekoracji. Dzięki nim na pierwszy rzut oka zwykły deser zamienia się w bardzo pomysłowa słodkoś. Każda babeczka nabiera indywidualnego charakteru i niepowtarzalnego smaku.
Składniki (na ok. 24 muffinki)
· 1,5 szklanki cukru
· 2 jajka
· 2 szklanki mąki pszennej
· szklanka startej na tarce o dużych oczkach cukinii
· szklanka startej na tarce o dużych oczkach dyni
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
· 3/4 szklanki oleju rzepakowego
· 300 g Almette śmietankowy
2 łyżki kremu z kasztanów
· szczypta soli
· Szczypta cynamonu
· ok. 150 g borówek amerykańskich do środka muffinek
Na krem:
· 150 g Almette śmietankowy
· 2 łyżki serka mascarpone
· 150 g Almette z Jagodą i Maliną
· kilka(5-6) dojrzałych malin
· 2 łyżeczki cukru pudru
DODATKOWO:
· czekoladowe listki - z mlecznej i białej czekolady
· czekoladowe ozdoby
· cukrowe ozdoby
· kilka borówek amerykańskich
· kilka malin
Łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i cynamon. W drugiej misce łączymy jajka, krem z kasztanów, olej, cukier i serek Almette śmietankowy. Stopniowo dodajemy do składników mokrych składniki suche. Na sam koniec dodajemy do ciasta startą dynię i cukinię. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi wkładkami. Ciasto wylewamy do połowy, na środku układamy kilka borówek, które zalewamy ciastem do 2/3 wysokości foremek. Babeczki pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg
Studzimy.
Przygotowujemy 2 masy- białą i różową.
Masa biała - Almette śmietankowy ucieramy z łyżką mascarpone i łyżeczką cukru pudru.
Masa różowa- Almette Jagoda z Maliną ucieramy z roztartymi malinami, łyżką mascarpone i łyżeczką cukru pudru.
Muffinki zdobimy przygotowanymi masami. Możemy przygotować np.:
· świnki - muffinkę pokrywamy masą białą, wygładzamy. Pośrodku robimy za pomocą rękawa cukierniczego różowy pyszczek z masy różowej- dziurki robimy z czekoladowych guziczków. Oczka robimy z borówek, a uszy z czekoladowych listków;
· zajączki - muffinkę pokrywamy białą masą, oczy przygotowujemy z borówek, wąsy z czekoladowych wiórków, uszy z białych czekoladowych długich listków, nosek z masy różowej, a ząbki z białych czekoladowych guziczków;
· dwukolorowe muffinki - do rękawa cukierniczego wkładamy z jeden strony masę białą, z drugiej różową. Masy dekoracyjnie wyciskamy na muffinki.
Babeczki ozdabiamy czekoladowymi i cukrowymi ozdobami i świeżymi malinami i borówkami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/09/muffiny-dyniowo-cukiniowe-z-borowkami.html