Wykonanie
W tym roku sezon
jagodowy jest u mnie bardzo obfity w różnorakie wypieki. Dzisiejszą propozycją jest bardzo ciekawe ciasto z
jagodami i z
cukinią. Połączenie cokolwiek
dziwne ale coraz bardziej popularne. Ciasto z samą
cukinią piekłam już kilkakrotnie ale chyba zawsze było
czekoladowe a tutaj
cukinia jest widoczna i ładnie wygląda. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
ŹródłoSkładniki:2
jajka100 ml
oleju1 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru1 szklanka startej
cukinii1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej250 ml
jagódJagody opłukać i osuszyć. W misce zmiksować
jajka,
cukier i
olej.
Cukinię zetrzeć na tarce, odcisnąć, odmierzyć 1 szklankę i dodać do
jajek. Dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem,
solą i
sodą. Wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać
jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksówki 12x26 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 min., do suchego patyczka.Smacznego:)