Wykonanie
Jagodowe szaleństwo trwa: dziś zapraszam na przepis na
jagodowe placuszki na
jogurcie, pyszne i delikatne. Idealne na śniadanie, kolacje lub nawet jako słodkie danie obiadowe (jeśli wcześniej podamy też jakąś zupę).
składniki suche:1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli1/2
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejskładniki mokre:170 g
jogurtu greckiego lub bałkańskiego125 ml
mleka1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2/3 szklanki przebranych, umytych na sicie
jagódew.
olej do smażeniaW oddzielnych miskach łączymy składniki suche oraz mokre.Do suchych składników dodajemy mokre, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy
jagody, mieszamy ciasto łyżką. Odstawiamy ciasto na 10 minut.Na rozgrzanej patelni (najlepiej z powłoką zapobiegającą przywieraniu), smażymy małe placuszki - z obu stron na złoto. Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 15 placuszków.