Wykonanie
Mam na pinterest folder z przepisami, które bardzo chciałabym zrobić. Mam też drugi, z tymi co już zrobiłam. Zdecydowanie ten pierwszy jest znacznie bardziej pokaźny. Dlatego powoli muszę nadrabiać. Te muffinki wisiały sobie już ponad rok i nic. Teraz jednak znowu
pora jagodowa, więc musiałam się za nie zabrać. Mój mąż stwierdził, że to najlepsze muffiny jakie jadł, no może poza tymi z nutellą.
Składniki:1 niepełna szklanka (250 ml)
cukruskórka z 2
limonek2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 szklanka
jogurtu naturalnego1 szklaka
jagódgruby
cukier do posypania (użyłam perłowego)
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Cukier i skórkę dobrze rozetrzeć palcami, aż
cukier będzie lekko wilgotny i aromatyczny. W małej misce wymieszać
mąkę,
sól, proszek i
sodę. Do
cukru dodać
jajka i dobrze wymieszać. Dodać
olej i ponownie wymieszać. Dodać
wanilię,
mąkę i
jogurt. Wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać
jagody i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Można posypać grubym
cukrem. Piec 20 - 25 minut.