ßßß Cookit - przepis na Jogurtowe ciasto ucierane z truskawkami

Jogurtowe ciasto ucierane z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Tuż po naszym spotkaniu w kwietniu z Wiosenką, postanowiłyśmy znowu coś razem opublikować. Tym razem jednak na nieco innych zasadach. Miało być ciasto truskawkowe. Ponieważ u nas zawsze na początek sezonu truskawkowego jest ucieraniec, postanowiłam, że teraz też tak będzie. Poszukałam jakiegoś ciekawego przepisu i zrobiłam. Jak tylko wyjęłam z piekarnika to się załamałam. Pierwsza myśl była taka, że to się nie nadaje na blog, ani tym bardziej do wspólnego pieczenia. Kiedy jednak ukroiłam pierwszy, dość płaski kawałek, a potem szybko musiałam kroić następne, zmieniłam zdanie. Ciasto nie urosło (moim zdaniem tortownica powinna być mniejsza, maksymalnie 20 cm), było lekko zakalcowate, ale zniknęło w 2 godziny. Potem jeszcze przez kilka dni dzieci wspominały jakie było dobre.
Składniki:
1 jajko
110 g cukru (dałam trzcinowy)
170 g mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
60 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
szklanka truskawek
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Tortownicę (18 - 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy robota włożyć wszystkie składniki poza truskawkami. Wymieszać mieszadłem przez około 2 minuty. Dodać pokrojone truskawki i wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 190 i piec przez kolejnych 20-25 minut, do suchego patyczka.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/06/Jogurtowe-ciasto-ucierane-z-truskawkami.html