ßßß Cookit - przepis na Sernik jagodowo-dyniowy

Sernik jagodowo-dyniowy

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na lekko jesienne ciasto- pyszny serownik z puree z dyni i borówkami amerykańskimi. Spód przygotowany na ziarnach orkiszu i płatkach owsianych bez grama mąki i tłuszczu wychodzi idealnie dzięki dodatkowi puszystego serka. Zwieńczeniem całości są delikatne jagodowo-serowe trufle i "jagodowe kwiaty". Ciasto smakuje wybornie, polecam z czystym sumieniem!
Spód sernika:
200 g ziaren orkiszu
2 szklanki wody
150 g gładkiego serka twarogowego jogurtowego lub śmietankowego
pół szklanki cukru pudru
jajko
2 łyżki zmielonych migdałów
1 szklanka płatków owsianych
Masa serowa:
600 g gładkiego serka twarogowego jogurtowego lub śmietankowego
· szklanka cukru pudru
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 6 łyżek mąki ziemniaczanej
· 1 jajko
· 100 g miękkiego masła
· 100 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
· 300 g puree z dyni
· 300 g borówek amerykańskich
Dekoracja:
· borówki na wierzch ciasta- ok. 300 g
· 150 g gładkiego serka twarogowego + 1 łyżka cukru pudru
· świeża mięta
· jagody Goji
Jagodowe trufle (20 szt.)
· 300 g gładkiego serka twarogowego malinowo-jagodowego
· 20 dużych borówek
· 5 łyżek migdałów zmielonych na proszek
· ciemne kakao
· drobno zmielone migdały
Spód - Ziarna orkiszu gotujemy w osolonej wodzie- na 200 g ziaren 2 szklanki wody. Lekko przestudzone miksujemy blenderem z serkiem, płatkami owsianymi, cukrem pudrem, jajkiem i migdałami na gładką masę. Wylepiamy nią wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm. Możemy też przygotować 2 mniejsze serowniki. Wówczas spód dzielimy na 2 równe części i wylepiamy nimi tortownice o średnicy 17 cm.
Masa serowa - Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy serek, puree z dyni, mąkę, jajko i śmietanę. Do masy dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Wylewamy na orkiszowy spód. Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Jeśli wybieramy opcję drugą- 2 tortownice o średnicy 17 cm, wówczas masę dzielimy na 2 części, rozlewamy na spody. Ciasta pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni, następnie jeszcze 10 minut w temp. 140 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Z ciasta i masy serowej możemy również upiec mini serniczki-babeczki- potrzebujemy wówczas ok.8 kokilek. Wykładamy je papierem do pieczenia. Na dno każdej wykładamy porcje ciasta, na ciasto porcję masy serowej i zapiekamy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Jagodowe trufle - Serek ucieramy z proszkiem migdałowym. Formujemy kuleczki- do środka wkładamy po jednej dużej borówce. Połowę kulek obtaczamy w kakao, połowę w migdałowym pyle.
Jagodowe kwiaty - wybieramy duże borówki i małym nożykiem delikatnie nacinamy 4 razy tworząc płatki. Za pomocą patyczkiem napełniamy środki tak powstałych "jagodowych kwiatów" serkiem utartym z cukrem pudrem. Na serniku wykałaczką robimy dziurki, w które wtykamy listki świeżej mięty. Na listkach układamy "jagodowe kwiaty". Pomiędzy kwiaty układamy jagodowe trufle, borówki i jagody Goji.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/08/sernik-jagodowo-dyniowy.html