Wykonanie
Zapraszam na lekko jesienne ciasto- pyszny serownik z puree z dyni i
borówkami amerykańskimi. Spód przygotowany na ziarnach orkiszu i płatkach owsianych bez grama
mąki i tłuszczu wychodzi idealnie dzięki dodatkowi puszystego
serka. Zwieńczeniem całości są delikatne
jagodowo-
serowe trufle i "
jagodowe kwiaty". Ciasto smakuje wybornie, polecam z czystym sumieniem!Spód sernika:200 g ziaren orkiszu2 szklanki
wody150 g gładkiego
serka twarogowego jogurtowego lub
śmietankowegopół szklanki
cukru pudrujajko2 łyżki zmielonych
migdałów1 szklanka
płatków owsianychMasa serowa:600 g gładkiego
serka twarogowego jogurtowego lub
śmietankowego· szklanka
cukru pudru· 2 łyżki
cukru waniliowego· 6 łyżek
mąki ziemniaczanej· 1
jajko· 100 g miękkiego
masła· 100 g kwaśnej gęstej
śmietany 18%· 300 g puree z dyni· 300 g
borówek amerykańskichDekoracja:·
borówki na wierzch ciasta- ok. 300 g· 150 g gładkiego
serka twarogowego + 1 łyżka
cukru pudru· świeża
mięta·
jagody Goji
Jagodowe trufle (20 szt.)· 300 g gładkiego
serka twarogowego malinowo-
jagodowego· 20 dużych
borówek· 5 łyżek
migdałów zmielonych na proszek· ciemne
kakao· drobno zmielone
migdałySpód - Ziarna orkiszu gotujemy w osolonej wodzie- na 200 g ziaren 2 szklanki
wody. Lekko przestudzone miksujemy blenderem z
serkiem,
płatkami owsianymi,
cukrem pudrem,
jajkiem i
migdałami na gładką masę. Wylepiamy nią wysmarowaną
masłem i wysypaną
bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm. Możemy też przygotować 2 mniejsze serowniki. Wówczas spód dzielimy na 2 równe części i wylepiamy nimi tortownice o średnicy 17 cm.Masa serowa -
Masło ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy
serek, puree z dyni,
mąkę,
jajko i
śmietanę. Do masy dodajemy
borówki i delikatnie mieszamy. Wylewamy na orkiszowy spód. Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Jeśli wybieramy opcję drugą- 2 tortownice o średnicy 17 cm, wówczas masę dzielimy na 2 części, rozlewamy na
spody. Ciasta pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni, następnie jeszcze 10 minut w temp. 140 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Z ciasta i masy serowej możemy również upiec mini serniczki-babeczki- potrzebujemy wówczas ok.8 kokilek. Wykładamy je papierem do pieczenia. Na dno każdej wykładamy porcje ciasta, na ciasto porcję masy serowej i zapiekamy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Jagodowe trufle -
Serek ucieramy z proszkiem
migdałowym. Formujemy kuleczki- do środka wkładamy po jednej dużej
borówce. Połowę kulek obtaczamy w
kakao, połowę w
migdałowym pyle.
Jagodowe kwiaty - wybieramy duże
borówki i małym nożykiem delikatnie nacinamy 4
razy tworząc
płatki. Za pomocą patyczkiem napełniamy środki tak powstałych "
jagodowych kwiatów"
serkiem utartym z
cukrem pudrem. Na serniku wykałaczką robimy dziurki, w które wtykamy listki świeżej
mięty. Na listkach układamy "
jagodowe kwiaty". Pomiędzy kwiaty układamy
jagodowe trufle,
borówki i
jagody Goji.Smacznego!