ßßß
Pomysł na to ciasto powstał przypadkiem, bo w lodówce zalegało mi kilka jogurtów. Z wyglądu trochę przypomina sernik i w sumie smakuje też podobnie. Ja zrobiłam je z malinami ale pyszne będzie też z truskawkami lub brzoskwiniami. A tak przy okazji to zastanawiam się co magicznego było w jogurtach bo użyłam różowego jogurtu malinowego a po upieczeniu masa jest biała...*foremka 23*23 cmSkładniki: na ciasto murzynkowe:4 jajka1 i 3/4 szklanki mąki1 szklanka cukru pudru250 g masła2 łyżki kakao8 łyżek wody2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową:700 g jogurtu malinowego1 opakowanie budyniu śmietankowego1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej2 łyżki cukru pudru3 jajkaszklanka malinMasło, kakao, cukier puder i wodę zagotować a następnie wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do masy kakaowej wmiksować najpierw żółtka a później mąkę. Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek.Budyń, mąkę ziemniaczaną, mąkę i cukier puder wymieszać i przesiać. Jogurt zmiksować z jajkami a następnie dodać wymieszane mąki z budyniem. Zmiksować na gładką masę.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta murzynkowego a na nie masę jogurtową. Rozłożyć połowę malin i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu ułożyć pozostałe maliny. Piec w 160*C z termoobiegiem około godziny. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.